Українські культурні діячі звернулись із закликом про мир до світових лідерів

Дата: 14 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Українські письменники, митці, артисти, художники та науковці звернулись із закликом про мир до світових лідерів.

Про це повідомили в Мінкульті. 

Фото: Russian Defense Ministry Press Service

Серед підписантів звернення понад 150 людей, зокрема письменник Сергій Жадан, історик Ярослав Грицак, режисер Олег Сенцов, співачка Катерина Павленко, голова ГО “Детектор медіа” Наталія Лигачова, письменниця Ірена Карпа, співак Олег Скрипка, режисер Сергій Лозниця та врятована торік улітку Україною в Афганістані режисерка Сахрам Карімі.

Вони наголосили, що накопичення російських військових навколо кордонів України, постійні розмови, що війна розпочнеться ледь не завтра, спричиняють у всіх українців тривогу:

“Ми закликаємо всіх світових лідерів зробити все залежне, щоб українська держава та її народ перебували в спокої. Росію, своєю чергою, закликаємо негайно відвести війська. Адже ваші лідери кажуть, що вони за мир, – тож доведіть це. Демократичний Захід просимо надати фінансову допомогу та зброю задля оборони. Впевнені, що жити в мирному світі – пріоритет і для вас, і для нас. Уся історія України довела, що ми – миролюбна країна, яка тільки розквітає, коли живе в мирі із сусідами”.

На тлі заяв про те, що Росія планує напад на Україну 16 лютого, у СБУ також виступили із завою, в якій закликали громадян зберігати спокій та холодний розум і не піддаватися на провокації.

“Ми чудово розуміємо мотиви нинішнього інформаційного нагнітання – посіяти тривогу в українському суспільстві, підірвати віру в здатність держави захистити своїх громадян, розхитати нашу єдність. Паніка й дестабілізація грають на користь тільки ворогам, а не Україні. Ми всі маємо мислити критично і перевіряти будь-яку інформацію; керуватися даними офіційних джерел, а не анонімних; навчитися відрізняти правду від фейків”, – наголосили в спецслужбі. 

Нагадаємо, що, за прогнозами міжнародної правозахисної організації Amnesty International, чергова ескалація Росією збройного конфлікту в Україні матиме руйнівні наслідки для прав людини в регіоні, зокрема спричинить велику міграційну кризу. 

Фотографія обкладинки: AP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter