Amnesty International: збройний конфлікт в Україні матиме руйнівні наслідки для прав мільйонів людей

Дата: 28 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Чергова ескалація Росією збройного конфлікту в Україні матиме руйнівні наслідки для прав людини в регіоні, зокрема загрожуватиме життю мирного населення і потенційно спричинить масове переміщення мільйонів людей. 

З такою заявою виступили у міжнародній правозахисній організації Amnesty International.

Фото: Russian Defense Ministry Press Service/Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Автори заяви підкреслюють, що конфлікт вже вплинув на економічні та соціальні права мільйонів осіб, а особливо це відчули літні, молодь та люди з низькими доходами. Так, підвищення цін, зокрема на медичні товари, вплинули на їхнє право на охорону здоров’я та на достатній рівень життя, а переведення останнім часом навчальних закладів на дистанційне навчання, спричинене постійними мінуваннями, прямо вплинуло на право на освіту. 

Правозахисники не приховують занепокоєння, викликаного ймовірною ескалацією, адже історія російських військових інтервенцій – чи то в Україні, чи в Сирії, чи то військової кампанії в Чечні – “заплямована відвертим нехтуванням міжнародним гуманітарним правом”.

“Російські військові неодноразово порушували закони війни, не захищаючи цивільних і навіть нападаючи на них. Російські війська чинили невибіркові атаки, використовували заборонену зброю, а іноді, очевидно, навмисно націляли на цивільних осіб та цивільні об’єкти”, – наголошує генеральна секретарка Amnesty International Аньес Калламар.

Викликає занепокоєння і ймовірна міграційна криза, яку може спричинити загострення конфлікту. Так, до переміщених осіб всередині країни можуть додатись ті, хто шукає захисту в Україні під час втечі з Росії, Білорусі та країн Центральної Азії.

“Страшно уявити, якого масштабу може досягти криза біженців у разі ескалації бойових дій в Україні. Це буде гуманітарна катастрофа на всьому континенті, коли мільйони біженців шукають захисту в сусідніх європейських країнах”, – вважає Калламар. 

Нагадаємо, що, за словами начальника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова, Росія може готувати напад на схід і південь України на початку 2022 року. 

Ще торік навесні почали надходити повідомлення про підвищення російської військової активності на кордонах з Україною. Нині, за даними США, там перебуває приблизно 100 тисяч військових РФ.

Фотографія обкладинки: AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter