СБУ затримала “мінера” гірничого коледжу у Кривому Розі

Дата: 21 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України затримала у Кривому Розі чоловіка, який за допомогою російських спецслужб зробив неправдиве повідомлення про мінування Гірничого фахового коледжу Криворізького національного університету.

Про це повідомили у відомстві. 

Будівля Гірничого фахового коледжу у Кривому Розі. Фото: Wikimapia

Псевдомінером виявився студент іншого місцевого коледжу, який замовив “послугу” в адміністратора одного з російських закритих телеграм-чатів, що, за даними СБУ, керується російськими спецслужбами.

Як видно на фотографіях листування, оприлюднених спецслужбовцями, студенту не подобалось, що навчальний заклад не відправили на дистанційне навчання. Нині й до кінця тижня у Кривому Розі у такому режимі працюють всі освітні заклади. Через повідомлення про мінування місцеві нацгвардійці та поліцейські разом патрулюють території, наближені до шкіл, навчальних закладів, вишів та медзакладів.

Анонімний лист про мінування Гірничого фахового коледжу відправили 20 січня на електронну пошту СБУ та самого закладу. Автор повідомлення представився “російським терористом” і вимагав 250 тисяч гривень, “щоб теракту не сталося”.

Фото: СБУ

Правоохоронці оперативно встановили особу “мінера” та затримали. У його квартирі провели обшук та вилучили техніку з доказами протиправної діяльності, зокрема і листуванням з адміністратором телеграм-чату.

Минулого року парламент ухвалив закон, яким посилив покарання для “телефонних мінерів”. Відтоді тим, хто повідомляє про фальшиве мінування критично важливих об’єктів інфраструктури, закладів охорони здоров’я або закладів освіти, загрожує позбавлення волі від чотирьох до восьми років. 

Нагадаємо, що на дистанційне навчання через постійні повідомлення про мінування перейшли освітні заклади у Миколаєві, Черкасах та Бердянську. 

Понад половину українських школярів, як свідчать дослідження, негативно оцінюють дистанційку. 

Фотографія обкладинки: СБУ 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter