Українські дипломати розповіли про неналежне лікування бранців Кремля, погане харчування та приписування порушень

Дата: 08 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Українські дипломати відвідали бранців Кремля в справах “третьої бахчисарайської групи” та “другої бахчисарайської групи” в СІЗО-3 російського міста Новочеркаськ. 

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність” на своїй сторінці у фейсбуку

За словами консула Сергія Юрченка, політв’язні Рустем Сейтмеметов та Осман Сейтумеров потребують огляду лікаря через погіршення зору. Як розповіли чоловіки, причиною стало читання великої кількості документів у темряві.

Крім того, Осман скаржиться на болі в спині. Практично всі громадяни України мають проблеми із зубами. Генконсульство збирається звернутися до Головного управління Федеральної служби виконання покарань Ростовської області з проханням про необхідний огляд.

Також чоловіки нарікають на сирість, відсутність телевізора та холодильника.

Політв’язень Сервер Мустафаєв повідомив про затримування скарг на наглядові органи з боку адміністрації СІЗО, погане харчування, відсутність регулярних прогулянок, складність із наданням належної медичної допомоги.

Генконсул України в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський пообіцяв провести розмову з начальником установи та домовився про візит адвокатів, які спеціалізуються на питаннях утримання в СІЗО.

Сейран Салієв повідомив, що йому доводиться відкашлюватися щоранку після одужання від невідомої хвороби. Через “важке” повітря в камері в нього піднялася температура. 

Серверу Зекір’яєву необґрунтовано приписали від 60 до 80 порушень. І чоловік просив сприяти отриманню відповіді від адміністрації, які порушення йому написали. Також він просив передати дипломату чотки з кісточок оливок, у чому йому відмовили. 

Нагадаємо, за даними Кримськотатарського ресурсного центру, за весь період окупації Росією Криму 234 людини стали політв’язнями та переслідуваними в кримінальних справах. 

Як повідомляє Кримська правозахисна група, за 2021 рік окупаційні силовики провели 255 затримань з порушенням прав на свободу та особисту недоторканність під час мирних зібрань, кримінальних і політичних переслідувань. 24 затримання пов’язані з кримінальними переслідуваннями, 26 випадків є “фактичним викраденням” силовиками, після якого не було висунуто жодних обвинувачень. Ще 205 громадян України затримали за адміністративними правопорушеннями, пов’язаними з реалізацією прав і свобод, зокрема з правом на свободу мирних зібрань.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 117 людей. 76 із цього списку – кримські татари. ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідають їхні історії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter