Законодавство не передбачає покарання за постачання товарів та ресурсів до окупованого Криму – Поночовний

Дата: 19 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Заборону на постачання товарів та ресурсів до окупованого Криму та у зворотному напрямку зафіксовано в законодавстві, але в Кримінальному кодексі не передбачено покарання за порушення заборони.

Про це повідомив в ефірі програми “Питання національної безпеки” керівник прокуратури Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний.

За його словами, Кримінальний кодекс та Кодекс про адміністративні правопорушення досі не містять відповідних статей.

“На жаль, змін до цих законодавчих актів внесено не було. Зокрема, законом про скасування ВЕЗ Крим було передбачено заборону на переміщення товарів з Криму на материкову частину України та у зворотному напрямку – з материкової частини до Криму. Але така заборона залишилася тільки в згаданому законі. Кримінальний кодекс або Кодекс про адміністративні правопорушення відповідними нормами доповнено не було. Тому заборона лишається радше декларативною, ніж ефективною”, – сказав керівник кримської прокуратури.

Він додав, що за таких обставин органи прокуратури можуть лише документувати порушення українських законів.

Злочини, які ми зараз розслідуємо, документуватимемо і сподіватимемося на те, що зміни до Кримінального кодексу будуть внесені й ми зможемо якісніше і правильніше кваліфікувати дії держави-окупанта і окупаційної адміністрації. Дії, які порушують заборону, прописану в законодавстві, постачаючи товари до Криму та з Криму.

Ігор Поночовний

Він наголосив, що це стосується товарообігу не лише між Кримом та Україною, а й з усім світом.

“Відомі непоодинокі факти, коли товари з країн ЄС постачалися на територію Криму, товари, які належали до підсанкційних секторів економіки, але все одно порушували європейську політику невизнання і постачалися різними особами до Криму. Так само і з Криму експортують низку товарів по всьому світу. І як раз зміни в Кримінальному кодексі дозволили б нам ефективно працювати на національному рівні й використовувати можливості надання міжнародної правової допомоги”, – сказав Поночовний.

Нагадаємо, Сирія та тимчасово окупований Крим планують створити транспортну судноплавну компанію, що на початковому етапі фрахтуватиме морські судна, які перебувають під санкціями. Компанія допоможе завантажити закриті Україною Феодосійський та Керченські порти, які передаються у федеральну власність.

Раніше Рада національної безпеки та оборони запустила вебсторінку, де всі охочі можуть подивитися перелік юридичних та фізичних осіб, щодо яких український уряд застосував санкції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter