Україні вдалося повернути додому 9 українських дітей: одного з них росіяни місяць тримали у в’язниці та допитували

Дата: 08 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

В Україну вдалося повернути додому девʼятьох дітей, які перебували на тимчасово окупованій території чи в Росії. 

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

“Історії цих дітей – вражають. Я неодноразово наголошував, що кожне повернення, як спецоперація. Адже долі дітей різні, але кожному з них довелося пройти через випробування”, – зазначив він.

За словами Омбудсмана, двоє з цих дітей тривалий час перебували на тимчасово окупованій території, а тепер їх вдалося повернути батькам.

Фото: Омбудсман України

Також на батьківщину повернули хлопця, якого росіяни звинуватили у підриві моста. Його місяць тримали у в’язниці та допитували. Підліток пройшов фільтрацію. Але тепер він знаходиться в Україні, зі своєю матірʼю.

“Звісно, з безпекових міркувань, ми не можемо розголошувати багато деталей повернення, але можемо поділитися емоціями радості”, – підсумував Лубінець.

Фото: Омбудсман України

Раніше ZMINA писала, що з окупації на підконтрольну Україні територію повернули ще одного підлітка, який через російське вторгнення опинився в окупації на Донеччині, а потім – у Москві.

На момент початку повномасштабної війни Давиду було 11 років. Він жив з прабабусею в селі Старомлинівка Донецької області. Його мати Лілія з трьома  іншими дітьми на той момент жила на Львівщині. Так хлопчик опинився на тимчасово окупованій території, а сімʼю розділила лінія фронту.

Пізніше Давида відвезли в Донецьк до дядька, який виїхав разом із хлопчиком до Москви. Мама не могла поїхати та повернути сина, оскільки її чоловік – військовослужбовець. Натомість дядько не хотів віддавати Давида й погрожував влаштувати дитину у притулок. Давид дуже хотів до мами і в Україну. Жінка звернулася до Мінреінтеграції і їй допомогли повернути сина.

Нагадаємо, що наприкінці серпня на підконтрольну Україні територію повернули 14-річного хлопця, якого після смерті бабусі загарбники хотіли відправити до дитячого будинку на тимчасово окупованій території. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter