Українець Рабешко, якого катували в КДБ, виїхав з Білорусі

Дата: 10 Липня 2021
A+ A- Підписатися

24-річний громадянин України Павло Рабешко, якого шість годин катували силовики, покинув Білорусь після затримання 3 липня.

Про це повідомляє видання “Детектор медіа”.

Фото: телеграм-канал “Свободный Столин”

Павла Рабешка затримали за місцем проживання у Столині. П’ятеро співробітників міліції провели обшук, забрали телефон та відвезли в невідомому напрямку. Якою була причина затримання – наразі невідомо. Родичів про місцеперебування хлопця не поінформували. 

Павло повідомив, що після затримання його доставили до пінського будинку КДБ. Протягом 6 годин Рабешка допитували із застосуванням тортур: били по голові, тілу, душили, кілька разів кидали в шафу, погрожували розправою та принижували.

МЗС України також відреагували на ситуацію. За словами речника Олега Ніколенка, українські дипломати були на постійному зв‘язку із Павлом Рабешком після його звільнення і надали йому сприяння безпечно залишити територію Білорусі. 

“Рішуче засуджуємо катування білоруськими каральними органами громадянина України Павла Рабешка під час його затримання 3 липня в Столині. Закликаємо владу в Білорусі припинити репресії проти громадян, звільнити усіх політичних в‘язнів та гарантувати безумовне дотримання основоположних прав людини. Рекомендуємо також українцям зважувати ризики при плануванні поїздок до Білорусі”, – заявили в МЗС.

Нагадаємо, із серпня минулого року, відколи в Білорусі не вщухає політична криза, тисячі громадян країни отримали штрафи та адміністративні арешти за участь у мітингах. Сотні людей визнали політичними в’язнями, а, за даними ООН, щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти.

Фотографія обкладинки: “Детектор медіа”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter