Українці вимагають забезпечити жінок у ЗСУ необхідними засобами гігієни та створити орган з гендерних питань

Дата: 04 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У мережі з’явилася петиція з вимогою забезпечити захисниць необхідними засобами особистої гігієни та військовою формою. Крім того, підписанти просять створити відповідний орган, який займатиметься гендерними питаннями та створенням належних умов для жінок-військовослужбовиць.

Петицію оприлюднили на сайті Офісу президента України.

Авторкою звернення є Влада Сірко. Вона оприлюднила текст 2 листопада, і наразі його підписали понад 1300 осіб. Щоб президент розглянув петицію, вона має набрати щонайменше 25 тисяч підписів.

“На сьогоднішній день кількість жінок в армії складає 37 000 осіб. Всі вони змушені купляти потрібні засоби або за свій рахунок, або звертатись по допомогу до волонтерів. Хочу відмітити, що це є базовими потребами, які необхідні кожній жінці. Проте у захисниць, які знаходяться на бойових позиціях, немає можливості придбати все необхідне”, – йдеться у повідомленні. 

Сірко також наголосила, що станом на зараз, забезпечення жінок у ЗСУ всіма необхідними засобами особистої гігієни та військової форми повністю лежить на плечах волонтерів. За її словами, військова сфера та оборона країни в Україні досі вважається суто чоловічою та забезпечення, відповідно, також орієнтоване саме на чоловіків.

“Оскільки ми прагнемо доєднатись до НАТО, нам необхідно запровадити реформи, які зроблять службу у ЗСУ однаково комфортною як для чоловіків, так і для жінок. Наразі у НАТО функціонує комітет з гендерних питань та The International Military Staff Office of the Gender Advisor — Міжнародний офіс радника з гендерних питань, який займається питаннями інтеграції та забезпечення жінок в армії”, – підсумувала вона.

Підписанти також закликали владу створити відповідний аналогічний орган, який займатиметься гендерними питаннями та створенням належних умов для жінок-військовослужбовиць.

Нагадаємо, що у липні військовослужбовицям передали першу партію штанів, кітелів і тактичної білизни, які пошиті за жіночими стандартами. Тоді волонтерам вдалося зібрати 400 тисяч гривень, яких вистачило на пошив 300 комплектів. Однак проєкт Arm Women Now згодом планує забезпечити зручним одягом усіх жінок, які служать у ЗСУ.

Читайте також: “Бути ефективною бойовою одиницею”: історії жінок на війні

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter