Українці отримали Міжнародну дитячу премію миру за розробку мобільних додатків для дітей-біженців

Дата: 18 Листопада 2023
A+ A- Підписатися
Троє українських підлітків, котрі розробили два мобільні застосунки для дітей-біженців, отримали цьогорічну Міжнародну дитячу премію миру. Українці здобули цю нагороду вперше.
 
Про це повідомляє The Guardian та Міжнародна організація із захисту прав дітей Kids Rights.
 
Джерело: kidsrights.org

18-річна Софія Терещенко, 17-річна Анастасія Феськова та 17-річна Анастасія Демченко здобули перемогу серед 140 номінантів із 35 країн світу. Премію дівчатам вручив лауреат Нобелівської премії миру 2015 року Уїд Бушамауї. Вони також отримали грант на навчання і проєктний фонд у 100 тисяч євро.

Над розробкою мобільного застосунку підлітки спільно працювали ще у 2022 році. Однак після повномасштабного вторгнення РФ вони змінили фокус свого проєкту, щоб допомогти дітям, які втекли від війни в Україні. Так вони створили два мобільні застосунки, які можна завантажити в App Store та Google Play.

Один із застосунків називається “Refee”. Він призначений для дітей віком 4 до 11 років, допомагаючи їм знаходити потрібну інформацію, коли вони прибувають у нову країну.

Другий застосунок під назвою “SVITY” орієнтований на дітей віком від 16 років, які намагаються інтегруватися в новій країні. Він допомагає налагодити спілкування між дітьми-біженцями та дітьми з громад, які приймають їх. 

Софія Терещенко втекла з України разом з матір’ю і переїхала в Кембріджшир. Її батько і брат залишилися в Україні. Вона сказала, що її сім’я завжди була дуже дружньою, і що розлука з ними “розбила їй серце”.

Приймаючи нагороду особисто, Анастасія Феськова сказала, що настав час “дорослим взяти на себе відповідальність за свої дії, які впливають на дітей”.

“Хоч би як ми хотіли, щоб у всіх дітей було безпечне та мирне дитинство, ми розуміємо, що реальність інша. Ми сподіваємося створити найкраще майбутнє для дітей, незалежно від того, хто вони й звідки. Нам потрібна ваша підтримка, щоб втілити це в життя. Нам потрібно, щоб усі ви були відкриті для взаємодії з дітьми з різних верств суспільства, з дітьми, які вимушені жити в зовсім чужому середовищі”, – зазначила дівчина.

Міжнародна дитяча премія миру була вперше вручена у 2005 році. У 2013 році її отримала Малала Юсафзай, яка була номінована на неї роком раніше. У 2014 році вона стала лауреатом Нобелівської премії. У 2019 році премію отримала Грета Тунберг за її кліматичний активізм.

Нагадаємо, станом на початок березня 2022 року кількість українських дітей-біженців, які разом з батьками рятувалися від російської військової агресії, перевищила 1,5 мільйона.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter