Українці без страхового стажу можуть оформити замість пенсії соціальну допомогу: як це зробити?

Дата: 17 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Громадяни, які досягли пенсійного віку, але не набули необхідного страхового стажу для оформлення виплат, можуть оформити соціальну допомогу замість пенсії. 

Про це нагадали в уряді. 

Фото: visitukraine.today

Для того щоб вийти на пенсію у 2024 році, необхідно мати: 

  • у 60 років – 31 рік стажу; 
  • у 63 роки – від 21 до 31 року; 
  • у 65 років – від 15 до 21 року. 

Якщо ж людина має страховий стаж, менший за 15 років, то можна отримувати соціальну допомогу в 65 років, якщо дозволяє сукупний дохід родини. 

Для того щоб оформити виплати, треба піти до органів соцзахисту за місцем реєстрації чи фактичного проживання. Після цього необхідно написати заяву, до якої додати паспорт, трудову книжку та документ, що засвідчує перебування в Державному реєстрі фізичних осіб платників податків. Окрім цього, слід підготувати довідку з пенсійного фонду про наявний стаж, декларацію про доходи й майновий стан за останні пів року та копію рішення про призначення опікуна. 

Суму допомоги вираховують у розмірі 30% прожиткового мінімуму для тих, хто втратив працездатність. Розмір допомоги не з урахуванням доплат не може бути меншим за повну суму прожиткового мінімуму. Поточного року сума виплат сягає 2361 гривні. 

Розмір допомоги змінюється відповідно до змін прожиткового мінімуму. 

Щодо популярності звернень по таку допомогу, то, наприклад, щомісяця 20–30 жителів Хмельницької громади пишуть відповідні заяви до органів соцзахисту. 

Нагадаємо, що кожен другий пенсіонер в Україні отримує менш як 4 тисячі гривень

За оцінюванням ООН, дві третини серед українських пенсіонерів – це жінки. Водночас виплати для них у середньому на 30% нижчі, ніж для чоловіків.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter