Україна знову ввійшла до трійки лідерів за кількістю нових скарг до ЄСПЛ

Дата: 01 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

З 983 нових справ, поданих до Європейського суду з прав людини минулого року, 84 стосувалися України.

Про це з посиланням на щорічний звіт Комітету міністрів Ради Європи щодо виконання рішень ЄСПЛ повідомляє “Європейська правда”.

Уже не перший рік Україна разом з Росією та Туреччиною входить до трійки країн, на які найчастіше скаржаться до ЄСПЛ. Минулого року, окрім України, державами з найбільшою кількістю нових справ знову були Росія (218), Туреччина (103), а також Румунія (78) та Угорщина (61).

Водночас кількість нових справ, які стосуються України, згідно з даними звіту, в порівнянні з попереднім роком зменшилася, адже у 2019 році таких подали 111. 

“У 2020 році продовжено багато попередніх проєктів, зокрема щодо України та основних питань, порушених у контексті виконання рішень ЄСПЛ. Крім того, секретаріат Парламентської асамблеї Ради Європи працював над посиленням парламентського нагляду за виконанням рішень суду в Україні з членами та працівниками парламенту” – йдеться у звіті.

Загалом доповідь показала, що держави Європи продовжують поступ у виконанні рішень Європейського суду з прав людини, незважаючи на пандемію коронавірусу.

“Однак для подолання системних проблем, на які вказує ЄСПЛ, слід активно працювати й далі. Такі проблеми охоплюють неналежне поводження чи смерті, заподіяні силами безпеки, скрутні умови ув’язнення. Йдеться також про міждержавні справи та про справи, що стосуються зловживань обмеженнями прав та свобод”, – заявили в Раді Європи.

Нагадаємо, що за п’ять років Україна виплатила понад мільярд гривень за доведені в ЄСПЛ порушення прав людини. Водночас влада не виконала більш ніж 60% зі 117 провідних рішень суду. Під провідними мають на увазі ті рішення, які визначають нову значну або системну проблему в країні. Минулого року уряд навіть створив спеціальну комісію для розв’язання цієї проблеми. 

У квітні 2019 року в ЄСПЛ повідомляли, що почали позитивно оцінювати динаміку співробітництва з українським урядом. Так, за рік до цього вдалося закрити понад три сотні справ. Більшість із них стосувалася неправомірно довготермінового утримання осіб. 

Водночас експерти наголошували, що зменшення кількості справ проти України у 2018 році пов’язане з безпрецедентним рішенням “Бурмич та інші проти України”, за яким ЄСПЛ викреслив зі свого реєстру понад 12 тисяч скарг про системне невиконання рішень національних судів.

Фотографія обкладинки: www.aa.com.tr

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter