Україна заочно судитиме проросійського блогера Подоляку за виправдання війни

Дата: 08 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Національна поліція та Сумська обласна прокуратура передали до суду обвинувальний акт проти сумчанина Юрія Подоляки, який виїхав до Москви у 2014 році, а після початку повномасштабної війни став популярним проросійським військовим блогером.

Про це йдеться на сайті Офісу генерального прокурора.

Фото: Детектор Медіа

“У соцмережах, де він має мільйонну аудиторію у Росії, блогер називає себе головним спікером війни. Наразі він поширює інформацію з території держави-агресора. За його словами, він допомагає росіянам “мобилизоваться и держать информационный удар”. Виправдовуючи поразки військових РФ, він поширює класичні фейки російської пропаганди”, – повідомляє прокуратора. 

Імені обвинуваченого Офіс генпрокурора не вказує, але повідомлення ілюстроване фотографією Подоляки.

Блогера заочно судитимуть за поширення інформації, що містить виправдовування збройної агресії РФ проти України (ч. 3 ст. 436-2 КК України). Йому загрожує від п’яти до восьми років позбавлення волі.

Відомо, що блогер став набирати популярність на тлі заворушень у Казахстані, а потім продовжив і після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. На початку року в його Telegram-каналі було 15 000 підписників, а зараз – понад 2,2 млн. На YouTube до блокування у Подоляки було понад 3,5 млн підписників.

Раніше ZMINA писала, що в серпні у Львові розпочався суд над блогером Глібом Ляшенком, підозрюваним у державній зраді та пропаганді війни. Чоловік у соцмережах пропонував Україні капітулювати, бо “іншого виходу немає”, і покладав відповідальність за кожного вбитого росіянами українця на президента Зеленського. Якщо провина буде доведена, йому загрожуватиме до 15 років позбавлення волі.

Нагадаємо, що в Черкасах засудили жінку, яка в тіктоку закликала змінити або захопити державну владу. Обласна прокуратура довела в суді винуватість 56-річної блогерки, яка закликала змінити або захопити державну владу. Жінку засудили до чотирьох років позбавлення волі без конфіскації майна та з іспитовим терміном три роки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter