Україна закликала монгольську владу арештувати Путіна, який збирається до країни на урочистості

Дата: 30 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Україна закликає владу Монголії виконати обовʼязковий міжнародний ордер на арешт російського диктатора Путіна та передати його до Міжнародного кримінального суду в Гаазі, коли він з’явиться на монгольській території. 

З таким закликом виступили в МЗС. 

Напис: “Путін, Гаага чекає на тебе”. Фото: Reuters

Монголія у 2000 році підписала Римський статут, а ратифікувала його у 2003-му. Таким чином країна є учасником Міжнародного кримінального суду та зобов’язана виконувати його рішення. Ба більше, наприкінці минулого року монгольський суддя вперше потрапив до МКС, а влада країни на тлі цього говорила про “зростання та зміцнення репутації країни на міжнародній арені”. 

Українські дипломати нагадали, що російський диктатор є воєнним злочинцем, а у влади Монголії є міжнародні зобов’язання. 

“Викрадення українських дітей є лише одним із численних злочинів, за які Путін і решта військово-політичного керівництва РФ мають постати перед правосуддям. Ці особи винні в агресивній війні проти України, звірствах проти українського народу, вбивствах, зґвалтуваннях, пограбуваннях, обстрілах цивільної інфраструктури та геноциді”, – перелічують вони. 

Влада Монголії нині публічно не коментувала заклик України, втім, у РФ посадовці вже висловились, що “не мають переживань” щодо поїздки Путіна. 

Нагадаємо, що після того, як Путін та його уповноважена з прав дітей Марія Львова-Бєлова отримали ордери на арешт від МКС, пересування російського керманича світом стали обмеженими.

До прикладу, ще на початку минулого року в його планах було відвідати Південно-Африканську Республіку, щоб приєднатись до саміту БРІКС, але до країни він не доїхав, бо та ратифікувала Римський статут МКС та мала право його арештувати.

Росія погрожувала громадянам ПАР війною, якщо влада арештує Путіна, про що під присягою в суді розповів президент країни Сиріл Рамафоса

Втім, за час, відколи МКС видав ордер на арешт Путіна, він вже їздив до Казахстану, де його також мали б арештувати.

Фотографія обкладинки: AFP 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter