Україна вже арештувала мільярд гривень російського олігарха Дерипаски

Дата: 30 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У найбільшого в Україні виробника металургійного глинозему та гідроксиду алюмінію арештували 32 мільйони гривень. Підприємство ще на початку 2000-х приватизував холдинг, що належить російському олігарху Олегу Дерипасці, в якого загалом в Україні вже арештували активів на понад мільярд гривень. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Імені Дерипаски в повідомленні не називають, вказуючи лише, що цей російський олігарх перебуває під санкціями США та ЄС за відмивання грошей для Росії.

Ім’я Дерипаски називають серед іншого медіа в РФ. 

За даними слідчих, холдинг, що приватизував підприємство, є одним з найбільших у світі виробників алюмінію.

“Група компаній, які до нього входять, продовжує забезпечувати потреби оборонно-промислового комплексу РФ, поставляючи власну продукцію для виробництва військових ракетних комплексів та іншої зброї”, – кажуть вони. 

Конфісковані 32 мільйони гривень знайшли на депозитному рахунку Держмитслужби. В Офісі генерального прокурора зазначають, що раніше в цього суб’єкта господарювання вже арештували 12 земельних ділянок, комплекс морського порту, квартири, адмінбудівлі, виробничі цехи, 46 транспортних засобів та 240 одиниць спеціальної техніки.

Назви підприємства в повідомленні також не називають, але торік Закарпатський апеляційний суд залишав арешт на підконтрольні Дерипасці корпоративні права в ТОВ “Миколаївський глиноземний завод”.

Цей завод, за паперами, контролюють українські товариства “Компанія “Алюміній України” та “Гуардон”, які, своєю чергою, підконтрольні офшорним компаніям Gordal Holdings A. V. V. та Gandela International A. V. V. 

Ці офшорні компанії контролює інша – Rusal Limited. Антикорупційні активісти казали, що холдинг Rusal Дерипаска контролює через групу компаній Еn+, яким належить майже 50% акцій холдингу. 

Окрім цього заводу Дерипаска через повʼязані компанії в Україні має у власності, наприклад, Глухівський карʼєр кварцитів, Хустський карʼєр та Жежелівський карʼєр.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року суд в Україні арештував майже 2 мільярди гривень друга Путіна олігарха Алішера Усманова

Конфісковані російські активи мають стати основним джерелом для відновлення України, кажуть в уряді.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter