Україна виплатить 5 тисяч євро компенсації довічно засудженому за заборону спілкуватись з оточуючими

Дата: 17 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини визнав порушення статей Конвенції про захист прав людини щодо заборони катувань та права на ефективний засіб юридичного захисту у справі довічно засудженого в Україні на прізвище Карпенко. Йому забороняли спілкуватись з оточенням.

Про це йдеться у відповідній ухвалі суду. 

 
Фото: AFP

Як розповіли юристи Української гельсінської спілки з прав людини, які підтримували скаргу в’язня, заборону на спілкування регулював пункт 23 Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань від 2003 року. Згідно з ним засуджені до довічного ув’язнення не могли установлювати зв’язки з особами, яких тримають в інших камерах, а за порушення можна було отримати дисциплінарне стягнення. 

2015 року дискримінаційну норму офіційно скасували, але адміністрація установи, де тримали Карпенка, продовжила обмежувати його у спілкуванні. Так, за привітання з іншим в’язнем на нього наклали стягнення, яке він безрезультатно намагався оскаржити у національних судах, дійшовши таким чином до ЄСПЛ. 

ЄСПЛ присудив Карпенку 5 тисяч євро компенсації моральної шкоди.

Нагадаємо, що Україна входить до десятка країн Європи з найбільшою кількістю засуджених: у в’язницях та СІЗО загалом утримують понад 50 тисяч людей.

Україна також є лідеркою серед 50 європейських країн за кількістю довічно ув’язнених людей, які не мають перспективи звільнення. 

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter