Україна закликає світ засудити так звані вибори президента РФ на окупованих територіях та не визнавати їх

Дата: 14 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Проведення так званих виборів президента Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України є незаконним та не матиме жодних правових наслідків, тож українська влада закликає світ засудити цей процес та не визнавати результатів такого “волевиявлення”. 

З таким закликом виступили в українському МЗС та у Верховній Раді. 

Жінки на окупованій Донеччині. Фото: Reuters

Українські дипломати нагадали, що “російська диктатура не має нічого спільного з демократією, зокрема процедурою відкритих і конкурентних виборів”, а розшукуваного Міжнародним кримінальним судом Путіна утримує при владі не вільне волевиявлення народу, а маніпуляції з конституцією, тотальна пропаганда, знищення політичної конкуренції та політичне насильство, включно зі вбивствами “значущих незалежних політичних фігур”.

“Закликаємо міжнародні медіа та публічних осіб не допомагати кремлю в створенні ілюзії виборчого процесу та не називати цей фарс “виборами”, використовуючи притаманну демократичним державам термінологію”, – кажуть у МЗС. 

Українцям, які вимушені жити в окупації, посадовці порадили не брати участі у псевдовиборах та три дні, в які проходитиме “голосування”, уникати місць масового скупчення людей, враховуючи схильність російської влади до провокацій. 

Зі свого боку у Верховній Раді депутати 282 голосами підтримали звернення до урядів та парламентів іноземних держав, міжнародних організацій та парламентських асамблей, щоб ті також не визнавали російські “вибори президента”, продовжували тиснути на РФ санкціями, збільшити допомогу Україні та узяли активну участь у реалізації Формули миру. 

Нагадаємо, що напередодні незаконних “виборів президента РФ” на окупованих територіях України активно почали моніторити сторінки місцевих мешканців у соцмережах. Також роблять побудинковий та поквартирний обхід людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter