Україна вимагає, щоб місія ООН ретельно розслідувала теракт в Оленівці – Омбудсман

Дата: 29 Липня 2024
A+ A- Підписатися

У ніч проти 29 липня 2022 року росіяни атакували колонію в Оленівці, де утримувалася частина українських військовополонених, які вийшли з “Азовсталі”. Внаслідок удару загинули понад 50 українських військових, ще близько 130 дістали поранення. Наразі Україна вимагає відновлення роботи місії ООН або створення нової місії задля ретельного розслідування теракту в Оленівці.

Про це написав Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: Цензор.НЕТ

“Масове вбивство українських військовополонених в Оленівці є проявом слабкості окупантів, їхнього страху навіть перед беззбройними українськими оборонцями. На жаль, недостатня реакція міжнародних організацій та лідерів світу проявляє і їхню слабкість також”, – вважає Омбудсман.

Він зазначив, що загиблі мали офіційний статус військовополонених та були верифіковані МКЧХ. На них поширювалася дія Женевської конвенції про поводження військовополоненими. Одразу після вибуху Росія звинуватила Україну в обстрілі, який нібито був здійснений з використанням HIMARS.

Тим часом Україна звернулася до ООН та МКЧХ як до гарантів домовленостей щодо захисників “Азовсталі”, які утримувалися в Оленівці. Домовленості передбачали, що їм збережуть життя та згодом обміняють. Обидві організації висловили готовність розслідувати масове вбивство полонених.

3 серпня 2022 року Генсек ООН Антоніу Гутерріш заявив, що організація готує групу експертів для розслідування загибелі полонених в Оленівці. Через п’ять місяців він розпустив місію зі встановлення фактів удару по колонії в Оленівці через відсутні гарантії безпеки.

“Росія не надала доступу до Оленівки ні Україні, ні міжнародним організаціям. Однак ще один фактор, який, імовірно, може бути причиною розпуску місії, – це те, що із трьох осіб-іноземців, які входять до її складу, фактично всі перебувають під впливом Росії. Місія ООН жодного разу не погодилася ознайомитися з українськими матеріалами щодо вибуху в колонії. Я неодноразово намагався зустрітися з її учасниками і висловлював готовність особисто передати матеріали, які є в України”, – додав Лубінець.

11 жовтня на підконтрольну Україні територію повернули тіла 62 українських військових, серед яких були й загиблі в Оленівці. Також вдалося повернути декількох поранених, які перебували в підірваному бараку.

Омбудсман пропонував російській уповноваженій з прав людини Тетяні Москальковій спільно відвідати місце трагедії, на що отримав відмову.

25 липня 2023 року ООН зробила заяву, що теракт в Оленівці не був спричинений ракетою HIMARS, спростувавши пропагандистські заяви російської сторони.

“Злочин в Оленівці все ще залишається без покарання. Кожен, хто причетний до здійснення теракту, повинен понести найсуворішу відповідальність. Ми робимо все, аби це сталося якнайшвидше. Закликаю ООН та МКЧХ виконувати свій мандат та розслідувати теракт. Цей злочин не має терміну давності і його не вдасться “зам’яти”, – резюмував Лубінець.

До роковин теракту організація Olenivka Community провела всесвітній марафон. У різних країнах на вулиці міст виходили сотні людей, які прагнули нагадати про теракт, організований Росією, а також про те, що військовополонені з Оленівки досі залишаються в полоні.

Нагадаємо, що заочно про підозру в жорстокому поводженні з цивільним населенням, вчиненому групою осіб, повідомили трьом громадянам України, які працюють у сумнозвісній колонії в Оленівці в російській окупації на Донеччині. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter