Україна використовує штучний інтелект для пошуку зниклих безвісти – Омбудсман

Дата: 16 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Штучний інтелект може допомогти у розв’язанні питань, повʼязаних з правами людини, гендерною рівністю, толерантністю й різноманіттям. Зокрема, він розпізнає обличчя та допомагає у пошуку зниклих безвісти громадян України під час війни.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: ШоТам

За словами Омбудсмана, щоб розвивати сферу технологій на шляху до вступу в ЄС, Україна формує нові партнерства у цьому напрямку. Зокрема, йдеться про таку роботу у галузі штучного інтелекту:

  • Національна асоціація адвокатів України запустила робочу групу з питань правового регулювання штучного інтелекту;
  • Міністерство цифрової трансформації організовує стратегічні сесії “Створення правової бази для штучного інституту в Україні”.

Також тривають обговорення та дослідження інших проєктів щодо загрози приватності й кібербезпеці, дезінформації, посилення втручання у приватність.

“Не варто забувати, що мета штучного інтелекту – це передусім сприяння розвитку людини, суспільства, держави. І врахування інтересів, прав і свобод людини має бути найважливішим у цій сфері”, – додав Лубінець.

Напередодні генеральний прокурор Андрій Костін також розповів про використання цифрових технологій в щоденній роботі прокуратури під час документування, розслідування та забезпечення відповідальності за воєнні злочини РФ.

“Під час розслідування воєнних злочинів нам часто доводиться працювати з дуже обмеженою, на перший погляд, доказовою базою. Якщо людина заявляє про скоєний проти неї злочин, нам потрібно ідентифікувати злочинця, що є найскладнішим завданням у повсякденній роботі наших прокурорів, і для цього ми використовуємо усі елементи нових технологій, які часто є найважливішим з наявних у нас інструментів”, – зазначив генпрокурор. 

Костін також наголосив, що використання сучасних технологій дозволяє не лише ідентифікувати злочинців, а й збирати всі докази, необхідні для забезпечення справедливого вироку у справі.

“Ми використовуємо технологічні рішення від Palantir для аналізу даних, а також інструменти від Microsoft для розпізнавання голосу, зокрема, коли мова йде про заклики до геноциду та агресії. Це дійсно унікальні інструменти, які допомагають аналізувати та збирати належну доказову базу. Ми плануємо використовувати більше інструментів на основі штучного інтелекту для аналізу сотень терабайт фото та відео”, – пояснив він.

Тож використання ретельно проаналізованих цифрових доказів допомагає відновити справедливість в умовах, коли Україна розслідує воєнні злочини та виносить вироки під час активної фази війни.

Нагадаємо, що у процесі розміновування території України також використовуватимуть штучний інтелект. 

Посадовці Мінекономіки створили стратегію інформаційного менеджменту гуманітарного розмінування, що базується на роботі з великими наборами інформації або Big Data. Допомагатиме втілити задумане американська технологічна компанія Palantir, яка саме спеціалізується на такій аналітиці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter