Україна в ОБСЄ заявила, що дії Росії є геноцидом

Дата: 27 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк сказав, що дії Росії під час повномасштабного вторгнення підпадають під визначення міжнародного злочину геноциду.

Його слова цитує “Укрінформ”. 

Ілюстраційне зображення. Буча, 2022 рік. Фото: Sergei Supinsky /AFP
Під час виступу на засіданні постійної ради ОБСЄ Цимбалюк зазначив, що кожен день Росія обстрілює критично важливу цивільну інфраструктуру в Україні ракетами, а також депортує та вбиває цивільних.

Дипломат нагадав, як міжнародна конвенція визначає ознаки міжнародного злочину геноциду, а саме: “Вбивство членів групи; заподіяння тяжких фізичних або психічних ушкоджень членам групи; навмисне створення для групи життєвих умов, розрахованих на її повне або часткове фізичне знищення; застосування заходів, спрямованих на запобігання народжуваності в групі; примусове переміщення дітей однієї групи в іншу”.

“Навмисні удари по критичній цивільній інфраструктурі України, примусова депортація та всиновлення українських дітей, сексуальне насильство, тортури, невибіркові обстріли тощо – усі дії Росії підпадають під визначення цього злочину”, – заявив Цимбалюк.

Нещодавно спеціальна комісія, уповноважена Радою ООН з прав людини, заявила, що її початкове розслідування виявило докази воєнних злочинів, вчинених росіянами після вторгнення в Україну.

Звіт, опублікований експертами, охоплює лише перші місяці вторгнення. Автори описують, наприклад, випадок страти російськими військовими 14-річного хлопця та інший інцидент, коли російські солдати примусили сім’ю на Київщині до статевого акту на їхніх очах, а потім зґвалтували на очах батьків чотирирічну доньку. 

Верховна Рада визнала дії Росії в Україні геноцидом українського народу ще у квітні.

Нагадаємо, що парламент Нідерландів підтримав, аби в Гаазі створили спеціальний трибунал для розгляду справи про агресію Росії проти України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter