Комісія ООН розслідує страту росіянами 14-річного хлопця

Дата: 18 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Комісія з розслідування порушень в Україні, уповноважена Радою ООН з прав людини, розслідує випадок страти російськими військовими 14-річного хлопця. 

Про це йдеться у черговому звіті комісії.

Фото: Daniel Berehulak/The New York Times
Загалом членам комісії відомо про страти 49 цивільних в 17 містах і селищах. При цьому всього автори звіту відвідали 27 міст і селищ, опитавши 191 потерпілого та свідка. 

Чимало страт відбулось у Бучі на Київщині, але фіксували подібні випадки не тільки там, а й у Чернігівській, Харківській та Сумській областях. 

“Страти, перевірені комісією, відбувалися в місцях, де російські збройні сили займали позиції протягом тривалого періоду часу, поблизу лінії фронту. Так було в населених пунктах, розташованих на північ від Києва, на південь від Чернігова і поблизу лінії розмежування російських збройних сил та українських збройних сил у Сумській області”, – кажуть автори звіту.

На момент написання звіту комісія не мала доступу до певних районів Харківської області.

У звіті не зазначають, про який саме випадок страти 14-річного хлопця йдеться. Водночас ще у квітні правозахисники міжнародної організації Human Rights Watch публікували свідчення про випадок вбивства росіянами 14-річної дитини у Ворзелі. 

Там у підвалі одного з будинків, де ховалась родина з Бучі, свідки розповіли 40-річному Дмитру, як російські солдати 6 березня увірвалися в цей же підвал, кинули всередину димову шашку, а, коли люди у паніці вибігали на вулицю, розстрілювали їх. Серед вбитих була дитина, стать якої не уточнювали. Її росіяни вбили пострілом в голову. 

Також у квітні під час окупації у Ворзелі був волонтер Костянтин Кястутисович, який згодом розповідав журналістам, як врятував 15-річну дівчинку. За словами дитини, росіяни вбили її матір та 14-річного хлопця, а щодо неї вчиняли сексуальне насильство та знущались. 

Нагадаємо, що раніше комісія ООН з розслідування порушень в Україні встановила – Росія вчиняє на окупованих територіях України воєнні злочини. Члени комісії зізнавались, що особливо їх вразила велика кількість страт. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter