Україна утрималася від голосування в Раді ООН з прав людини проти геноциду уйгурів

Дата: 07 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Рада ООН з прав людини провела історичне голосування щодо офіційного обговорення ситуації з правами уйгурів в Сіньцзяні. Україна разом з Афганістаном, Вірменією, Беніном, Індією, Лівією, Малаві, Малайзією та Мексикою утрималася від голосування. 

Про це повідомили у Раді ООН з прав людини. 

Результати голосування

Напередодні голосування експерти ООН заявили, що міжнародна спільнота не може і не повинна ігнорувати глибоку стурбованість систематичними порушеннями прав людини та їхнім широким впливом на окремих осіб і меншини у Східному Туркестані, який китайська влада називає Синьцзян-Уйгурським автономним районом.

Вони повторили заклик до Ради скликати спеціальну сесію щодо Китаю, а понад шість десятків уйгурських організацій з 20 країн світу домагаються від агентства та експертів ООН вжити конкретних дій відповідно до своїх мандатів після провалу голосування. 

“Це втрачена можливість членами Ради забезпечити дотримання Китаєм тих самих стандартів, що й інші країни. Міжнародна спільнота не може залишити без уваги жертв геноциду уйгурів”, – каже Долкун Іса, президент Всесвітнього уйгурського конгресу.

Організація “Уйгурський проєкт з прав людини” (UHRP), що захищає права уйгурів та інших тюркських мусульманських народів у Східному Туркестані, наголосили – неспроможність відповісти на дії Китаю з боку членів Ради не заважає діяти іншим установам ООН, світовій бізнес-спільноті та урядам.

Речі, які відібрали у в’язня так званого “табору перевиховання” для уйгурів у Китаї. Фото: xinjiangpolicefiles.org
Фото: xinjiangpolicefiles.org
Фото: xinjiangpolicefiles.org

Також провал голосування, за словами правозахисників, не ставить під сумнів висновки Управління Верховного комісара з прав людини (УВКПЛ) про те, що зловживання, з якими стикаються уйгури та інші тюркські народи у Китаї, “можуть становити міжнародні злочини, зокрема злочини проти людства”.

50-річна Тунсагул Тохті – одна з ув’язнених Китаєм уйгурок, яка знаходиться у “таборі перевиховання”. Її світлину, як і тисячі інших, вдалось отримати після масштабного витоку даних. Фото: xinjiangpolicefiles.org
26-річна Різвангул Хесен – ув’язнена китайського “табору для перевиховання” уйгурів. Фото: xinjiangpolicefiles.org
15-річний Меметтурсун. Фото: xinjiangpolicefiles.org
50-річний Абдуїм Езіз. Фото: xinjiangpolicefiles.org

Уйгурські активісти, серед іншого, вимагають від Управління ООН із запобігання геноциду негайно провести оцінку ризиків жорстокостей, спрямованих проти уйгурів та інших тюркських народів, а також припинити всі зв’язки з організаціями, які допомагають уряду Китаю здійснювати звірства, особливо використовувати програми високотехнологічного стеження. 

Нагадаємо, що торік Україна відкликала свій підпис під проєктом резолюції Ради з прав людини ООН про засудження дискримінації комуністичним Китаєм уйгурів у Сіньцзяні. Цей крок викликав обурення у правозахисників, які наполягали, що Китай шантажував та погрожував Україні. Детальніше про це ви можете прочитати за посиланням

Навесні цього року журналісти оприлюднили фото ув’язнених уйгурів, яких тримають у “таборах перевиховання”. Вдалось це зробити після масштабного витоку даних. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter