Міжнародні журналісти оприлюднили фото ув’язнених уйгурів з Китаю, яких тримають у “таборах перевиховання”

Дата: 25 Травня 2022
A+ A- Підписатися
Після масштабного витоку даних міжнародні журналісти опублікували тисячі фото та документів китайської поліції з “таборів перевиховання” для уйгурів. Завдяки публікації цих файлів вдалося побачити фото допитів та утримання уйгурських в’язнів у Китаї. 
 
Про це повідомляє Громадське.
 
Джерело: xinjiangpolicefiles.org/

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) отримав тисячі фото, документів, електронних таблиць та навіть промов китайських посадовців, які дають уявлення про масштаби кампанії Пекіна з ув’язнення уйгурів та інших етнічних груп у північно-західному китайському регіоні Сіньцзян. Усі дані об’єднали в один проєкт – “Файли поліції Сіньцзяна“.

“Стався надмасштабний витік інформації з китайських концтаборів, де роками відбувається геноцид уйгурського народу. Понад 5000 файлів тотального жаху та терору. Декілька тисяч світлин тих, кого комуністи відправили до таборів смерті (наводжу лише деякі з них). Дані, які Китай всіма силами приховував від світу, тепер у відкритому доступі: від умов утримання жертв геноциду до кадрів нелюдських допитів“, – написав у фейсбуці Артур Харитонов, президент громадської організації “Ліберально-демократична ліга України” та головний координатор проєкту Free Hong Kong Center.

Розслідувачі отримали понад 2,8 тисячі фото затриманих людей, тисячі особистих записів та записів про ув’язнених, інструкції для поліції та інші документи.

В особових справах людей є їхні фото, що дає змогу побачити обличчя тисяч затриманих уйгурів: жінок, чоловіків та навіть підлітків.

Джерело: xinjiangpolicefiles.org/

Попри заяви Китаю, що в цих таборах уйгурів ізолюють “з метою освіти”, на деяких фото для особових справ видно охоронців з кийками. У самих справах затриманим приписують “екстремізм”, відвідування “проблемних країн”, виявлення “сильних релігійних поглядів” тощо. Фото надійшли, зокрема, з бюро громадської безпеки китайських округів Конашехер і Текеш у Сіньцзяні, де більшість населення є мусульманами.

Окрім того, серед файлів фото допитів затриманих, навчань поліції щодо запобігання втечі в’язнів тощо.

Джерело: xinjiangpolicefiles.org/

У внутрішніх поліцейських протоколах з цього витоку даних описується озброєння охорони на всіх ділянках таборів, розміщення кулеметів та снайперських гвинтівок на сторожових вежах, а також заклики китайських посадовців стріляти на ураження в разі втечі затриманих. Для “учнів” цих таборів обов’язкові пов’язки на очі та наручники під час переведення між установами або навіть до лікарні.

Першим ці файли отримав дослідник Адріан Зенц з американського Меморіального фонду жертв комунізму, щодо якого Китай запровадив санкції за його дослідження в Сіньцзяні. Зенц поділився документами з групою з 14 медіаорганізацій. Як зазначається, вони датуються 2017–2018 роками.

Загалом у Китаї мешкає приблизно 10 мільйонів уйгурів. Уйгурська меншина проживає в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі Китаю. Вони становлять 45% населення району, а 40% – етнічні ханці. 

Активісти, які борються за права уйгурів, наголошують на тому, що Пекін їх дискримінує. Йдеться про так зване перевиховання: за свідченнями журналістів та правозахисників, уйгурів ізолюють у “таборах з метою освіти”. Декого висилають до рідних міст “під арешт”.

За деякими даними, в китайських таборах утримують мільйон уйгурів-мусульман. Китай заперечує це і заявляє, що такі табори лишень забезпечують професійну підготовку людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter