Україна шкодує, що МОК “використав занепокоєння ООН”, щоб допустити росіян та білорусів до змагань

Дата: 29 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) видав рекомендації, з урахуванням яких міжнародні спортивні федерації можуть допускати російських та білоруських спортсменів до змагань за деяких умов. Україна вже висловила жаль щодо того, комітет “використав занепокоєння, висловлене спеціальними доповідачками ООН щодо недискримінації виключно на основі громадянства спортсменів”, щоб радикально змінити свою попередню позицію. 

З такою заявою виступили в Міністерстві молоді та спорту України. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Mikhail Svetlov / Getty Images

Торік МОК рекомендував заборонити російським та білоруським спортсменам, а також спортивним суддям брати участь у міжнародних змаганнях. Деякі з тих, хто таки потрапив туди, опинилися під хвилею критики, наприклад за нацистське вітання або літеру Z на формі. 

На засіданні 28 березня МОК наголосив, що санкції щодо Росії та Білорусі збережуться, а тому на їхній території, зокрема, не можна буде провести змагання. Втім, комітет порадив організаторам змагань допускати російських та білоруських спортсменів за таких умов: 

  • вони виступатимуть як нейтральні спортсмени; 
  • дотримуватимуться антидопінгових законів; 
  • не зможуть виступати в командних видах спорту; 
  • до змагань не допустять тих, хто підтримує війну; 
  • не пустять і тих, хто має стосунок до російських чи білоруських силових структур, органів безпеки чи армії. 

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну в Росії мізерна кількість спортсменів відкрито виступила проти війни. Так зробили, наприклад, колишній капітан національної збірної з футболу Ігор Денисов та російська футболістка Надія Карпова. Остання мешкає в Іспанії та є відкритою лесбійкою, тож критикує російську владу й за використання гомофобії як знаряддя пропаганди.

Інших гучних антивоєнних виступів з боку російських спортсменів за понад рік війни майже не було. Водночас частина з них бере участь у пропагандистських мітингах.

Так, торік 18 березня на мітингу-концерті в Москві на підтримку війни в Україні виступали дворазовий олімпійський чемпіон з плавання Євген Рилов, художні гімнастки Діна та Аріна Аверіни, олімпійська чемпіонка, гімнастка Вікторія Лістунова, фігуристи Євгена Тарасова, Володимир Морозов, Вікторія Синіцина та Микита Кацалапов

У Росії попри те, що МОК пом’якшив позицію, рішення комітету все ще вважають “дискримінацією”. 

Скриншот відео

У Міністерстві молоді та спорту України, коментуючи рішення МОК, зазначили, що разом з партнерами у світі продовжуватимуть роботу, щоб російські та білоруські спортсмени не могли потрапити на міжнародні змагання. 

Нагадаємо, що росіяни за понад рік великої війни пошкодили спортивної інфраструктури в Україні на щонайменше 250 мільйонів доларів та вбили щонайменше 184 спортсмени та спортсменки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter