Україна повернула ще трьох дітей, яких окупанти нібито вивезли на оздоровлення до РФ

Дата: 21 Грудня 2022
A+ A- Підписатися
До України повернулися ще троє дітей, яких під час тимчасової окупації Харківщини росіяни під приводом “оздоровлення” вивезли до дитячого табору в Росії.
 
Про це повідомив Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.
 

За словами Омбудсмана, росіяни розлучили цих дітей з батьками та під приводом “оздоровлення” вивезли в серпні 2022 року до дитячого табору “Ведмедик” у місті Геленджик.

“Наразі дорога до РФ пролягає через треті країни, тому батькам довелося пройти величезний та подекуди небезпечний шлях, здолати який самостійно практично неможливо… Радий, що вдалося відновити право на єдність родини, свободу пересування та вільний вибір місця проживання дитини”, відзначив Лубінець.

Він нагадав, що, за даними вебпорталу “Діти війни”, внаслідок збройної агресії Росії проти України від початку повномасштабного вторгнення і станом на 19 грудня з України депортували 13 613 дітей.

Як зазначає hromadske, 31 серпня на сайті “Кубань-24” російські журналісти повідомили, що до табору “Ведмедик” у селищі Кабардинка неподалік Геленджика приїхали 300 дітей зі “звільнених” районів Харківської області.

Раніше ZMINA повідомляла, що вивезення цих дітей до Росії відбувалося коштом Краснодарського краю. Першу групу дітей відправили до Кабардинки на початку серпня: 203 дитини з Куп’янського району автобусами рушили через кордон у Ростовській області, а 6 серпня прибули до Краснодара. Всю дорогу через окуповані території автобуси супроводжувала військова поліція та бойовики “ЛНР”. 

Нагадаємо, кількома днями раніше, ще двох дітей, яких росіяни утримували на окупованих територіях та в РФ, вдалося повернути додому. Раніше в результаті обміну полоненими між РФ та Україною звільнили їхню матір.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter