Додому повернули 37 дітей з Харківщини, яких під час окупації вивезли “на відпочинок” до Росії

Дата: 11 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

До України повернули 37 дітей з Харківщини, яких незадовго до деокупації регіону з дозволу батьків незаконно вивезли до дитячого табору в Росії. Після того як Харківщину звільнили від окупантів українські військові, батьки не могли повернути дітей. 

Про це повідомили в Мінреінтеграції. 

Фото: Мінреінтеграції

Фіксувати факти вивезення дітей на Харківщині до Росії почали одразу після деокупації регіону. 

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов казав, що відомо про такі випадки, зокрема, у Липцях та Вовчанську. За його словами, росіяни “вивозили дітей під приводом оздоровлення або створення безпечних умов для проживання, а потім змушували людей, зокрема, співпрацювати з ними”. 

Про вивезення детально розповідало видання “Ґрати”, журналісти якого поспілкувалися, зокрема, з батьками восьмирічної Поліни, що опинилася разом з іншими дітьми в російському селищі Кабардинка, між Геленджиком та Новоросійськом. Дівчинка мешкала в Козачій Лопані. 

Звідти на підконтрольні Україні території можливість виїхати в людей була лише в перші тижні, адже надалі росіяни відмовлялися відкривати евакуаційні коридори до Харкова, натомість вивозили українців до Росії. Для цього, зокрема, лякали обстрілами й наступом українських військ, а також переконували, що місцевих в Україні вважають зрадниками, якщо вони не виїхали, а залишилися в окупації.

Мати Поліни Тетяна каже, що часом у родині не було харчів, щоб прогодуватись. 

“Їх (дітей. – Ред.) не насильно вивозили. Нам запропонували дитячий табір, щоб дітки відпочили під час війни. Ми погодилися, бо були сильні обстріли. Ми погодилися на це з метою безпеки”,пригадує жінка. 

Вивезення дітей до Росії відбувалося коштом Краснодарського краю. Першу групу дітей відправили до Кабардинки на початку серпня: 203 дитини з Куп’янського району автобусами рушили через кордон у Ростовській області, а 6 серпня прибули до Краснодара. Всю дорогу через окуповані території автобуси супроводжувала військова поліція та бойовики “ЛНР”. Частину шляху з дітьми був мер Краснодара Андрій Алексєєнко.

До кінця серпня планували вивезти й другу групу – ще 300 дітей.

Єдиний зв’язок з дітьми в рідних був через місцеву “адміністрацію”, яка втекла після деокупації до Росії. 

У Мінреінтеграції кажуть, що процес повернення дітей був важким й до нього залучили ДМС, благодійну організацію “SОS Дитячі Містечка Україна” та перевізників.

“Щоб забрати своїх дітей, батьки проїхали довгий шлях декількома країнами Європи”, – кажуть посадовці. 

Нині їх розмістили в шелтерах для внутрішньо переміщених осіб у селах Білки та Горінчово на Закарпатті. 

Нагадаємо, що незаконне вивезення дітей з території України є міжнародним злочином і однією з ознак скоєння злочину геноциду

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter