Віруси-шпигуни та масове блокування сайтів: експерти підрахували кількість порушень цифрових прав в Україні у вересні

Дата: 29 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У вересні в Україні зафіксували 43 випадки порушення цифрових прав людини, зокрема, 11 фактів порушення прав загального характеру, 16 – індивідуального (13 порушень права на свободу вираження поглядів і три – на приватне життя та захист даних).

Про це повідомляється у щомісячному звіті ГО “Платформа прав людини”.

Джерело: pixabay.com

Так, у сфері порушення цифрових прав загального характеру – продовження блокування доступу до 687 вебресурсів, запровадженого в позасудовому порядку за рішенням Ради нацбезпеки та оборони України.

Серед порушень цифрових прав індивідуального характеру, які стосуються порушення права на свободу вираження поглядів у цифровому середовищі, зафіксовано кібербулінг. Проти головного редактора харківського онлайн-журналу “Люк” Дмитра Кузубова та телеграм-каналу видання організували спам-атаку з погрозами через публікацію відеокліпу на підтримку ЛГБТ. Також експерти зафіксували DoS-атаку на Запорізьке інтернет-видання Ipnews, внаслідок якої сайт перестав працювати, вразливою стала пошукова система через wordpress32. Це призвело до порушення права на доступ до інформації.

Джерело: Платформа прав людини

Водночас експерти ППЛ у вересні виявили чотири рішення про спростування та видалення спірних відомостей без належного обґрунтування необхідності для цього: два судових рішення ухвалили у Києві, по одному – в Дніпрі та Одесі.

Серед порушень права на приватне життя та захист даних виявлено три випадки незаконного поширення персональних даних. Одне з них – поширення реклами шахрайського застосунку начебто легального українського казино, який нібито встановили більш ніж 400 тисяч українців, серед яких Сергій Притула та Олександр Усик, зображення яких використане в рекламі без їхньої згоди.

Також у звіті повідомляється про шість потенційних порушень цифрових прав громадян. Так, Україна у вересні опинилась на другому місці у світі за кількістю виявлених зразків нового шпигунського вірусу, який розповсюджується через фейсбук. Йдеться про шкідливі програми для Android, відомі як 888 RAT і SpyNote, що маскуються під легітимні мобільні застосунки.

Цей вірус-шпигун здатен викрадати та видаляти файли з мобільного пристрою, робити знімки з екрана, отримувати інформацію про місце перебування обладнання та отримувати облікові дані користувача фейсбуку.

За допомогою вірусу зловмисники можуть отримувати доступ до списку додатків, SMS та контактів, відправляти текстові повідомлення, записувати звуки та телефонні розмови, робити дзвінки зі смартфона жертви тощо.

Раніше ZMINA повідомляла про те, які цифрові права людини в Україні у 2020-2021 роках порушувалися найчастіше.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter