МКС отримав подання про воєнні злочини Росії під час боїв за Іловайськ та Дебальцеве

Дата: 07 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду отримав чергове інформаційне повідомлення, яке спільно підготували Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) та прокурор Департаменту нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

Максим Тимочко

Як ідеться на сторінці УГСПЛ, документ передали адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Тимочко та заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов.

Повідомляється, що подання складається з фактів позасудових страт військовослужбовців Збройних сил України, які вчиняли представники проросійської організованої групи “Козачий союз “Область війська Донського” під час боїв за Іловайськ у 2014 році та Дебальцеве у 2015 році.

Україна надала фото- та відеодокази, які прямо вказують на факт захоплення українських військових у полон, свідчення очевидців убивств полонених та документи, що підтверджують смерть військовослужбовців у полоні.

“Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду розгляне повідомлення разом з іншими епізодами серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, вчинених проросійськими силами на Сході України в період 2014–2019 років”, – повідомляє УГСПЛ. 

Окрім цього, подання України висвітлює й практику ведення бойових дій “чужими руками”, тобто залучення Російською Федерацією в конфлікт підконтрольних їй незаконних збройних формувань. Автори документа вважають, що Росія використовує незаконні збройні формування не тільки для досягнення військової переваги, але і для вчинення серйозних порушень міжнародного гуманітарного права.

“Важко уявити, що для Офісу прокурора буде пріоритетною ситуація в Україні, якщо керівництво держави продовжуватиме ухилятися від ратифікації Римського статуту. Для мене виглядає абсурдною ситуація, коли українські політики виголошують пафосні промови про притягнення Володимира Путіна до кримінальної відповідальності, а з іншого боку, виступають проти ратифікації Римського статуту, поширюючи міфи і відверту нісенітницю про міжнародне правосуддя. Ми будемо й надалі наполягати на необхідності ратифікації. Пройшло вже п’ять років війни, загинули тисячі людей, винні не були покарані. Зволікати не маємо права”, –  зазначив Максим Тимочко після передання інформаційного повідомлення до МКС.

Нагадаємо, раніше Україна надсилала подання стосовно подій на Донбасі. Зокрема, вони стосувалися відповідальності за скоєння воєнних злочинів та злочинів проти людяності лідерами незаконного збройного формування, що називає себе “ДНР”, – Ігорем Гіркіним (Стрєлковим), Олександром Захарченком, Ігорем Безлером та іншими.

У вересні 2018 року Харківська правозахисна група оголосила про намір надіслати своє подання до МКС у Гаазі, яке вона підготувала спільно із громадською організацією “Мирний берег”. Окрім того, у вересні минулого року Східноукраїнський центр громадських ініціатив (СЦГІ) та Міжнародна федерація захисту прав людини (FIDH) передали МКС подання про сексуальне насильство на Донбасі. 

Наразі прокурор Міжнародного кримінального суду не проводить повного розслідування злочинів в Україні. Натомість його офіс вивчає інформацію, щоб ухвалити рішення, чи розпочинати розслідування за власною ініціативою на підставі аналізу подань від держав, органів ООН, міжурядових або неурядових організацій або від інших надійних джерел.  

Незважаючи на те що Україна не ратифікувала Римського статуту МКС, Верховна Рада проголосила дві декларації відповідно до статті 12 (3) цього статуту і визнала юрисдикцію суду на міжнародні злочини, які скоювалися на території України починаючи з 21 листопада 2013 року. 

На переконання представника президента України в АР Крим Антона Кориневича, без членства в цьому суді Україна відмовляється від суб’єктності і продовжує перебувати в статусі об’єкта.

Відмовляючись від ратифікації Римського статуту, Україна відмовляється від переваг, які мають члени цього суду. У разі ратифікації документа ми зможемо брати участь в асамблеї країн-учасників суду, ставити питання на обговорення, забезпечувати нагляд за діяльністю суду, мати свого суддю в МКС, обирати суддів, прокурора, вносити пропозиції та голосувати щодо змін до певних документів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter