У Міжнародному кримінальному суді розслідуватимуть бій за Іловайськ як віроломне вбивство

Дата: 06 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

В останньому звіті прокурора Міжнародного кримінального суду, який за зверненням України розслідує злочини, скоєні на Майдані, на Донбасі та в Криму, містяться нові категорії можливих воєнних злочинів.  

На це звертає увагу доцент кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка, кандидат юридичних наук Антон Кориневич на своїй сторінці у мережі Facebook.

У звіті за 2018 рік йдеться про можливе вчинення віроломного вбивства під час виходу з Іловайського котла в серпні 2014 року (п. 87) і можливе використання неурядовими збройними групами дітей-солдатів у віці до 15 років (п. 93).

“Це дві нові категорії можливих скоєних воєнних злочинів, яких не було у звітах за 2016 і 2017 рік. Тобто, не вносячи суттєвих змін щодо кваліфікації ситуації в Криму та на Донбасі, звіт офісу прокурора МКС щодо попереднього вивчення (розслідування) за 2018 рік містить декілька нових складів воєнних злочинів, які, можливо, були вчинені під час збройного конфлікту на Донбасі”, – написав експерт.

У звіті, розміщеному на сайті МКС, зокрема зазначено:

“Бої за Іловайськ в серпні 2014 року стали найбільш кровопролитним періодом збройного конфлікту і привели, за деякими даними, до загибелі близько тисячі українських військовослужбовців. Передбачається, що багато українських солдатів загинуло під час спроби відступу, коли вони зазнали нападу і обстрілу з боку озброєних антиурядових груп/ збройних сил Російської Федерації, деякі з яких видавали себе за українські військові підрозділи”.

Канцелярія прокурора розглянула, чи можна кваліфікувати такі дії при битві за Іловайськ як воєнний злочин, що полягає у віроломному вбивстві або пораненні, додають автори звіту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Міжнародні злочини: що це таке і коли Україна зможе за них карати?

У звіті прокурора також нагадують, що 17 квітня 2014 року України просила МКС розслідувати як міжнародні злочини події, що відбувалися на Майдані Незалежності в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року. 25 квітня 2014 року прокурор МКС за цією заявою почала попереднє розслідування справи “Ситуація в Україні”. 29 вересня 2015 року на підставі другого заяви України МКС включила в справу “Ситуація в Україні” розслідування передбачуваних злочинів скоєних в Криму і на сході України після 20 лютого 2014 роки без кінцевої дати.

Нагадаємо, наразі прокурор Міжнародного кримінального суду не проводить повного розслідування злочинів в Україні. Офіс прокурора суду вивчає інформацію з тим, щоб ухвалити рішення, чи розпочинати розслідування за власною ініціативою на підставі аналізу подань від держав, органів ООН, міжурядових або неурядових організацій або від інших надійних джерел.  

Незважаючи на те, що Україна не ратифікувала Римський статут МКС, Верховна Рада проголосила дві Декларації відповідно до статті 12 (3) цього статуту і визнала юрисдикцію суду на міжнародні злочини, які скоювалися на території України, починаючи з 21 листопада 2013 року. 

У жовтні 2018 року прокуратура Автономної Республіки Крим спільно з юристами Кримської правозахисної групи, Регіонального центру з прав людини та Українською Гельсінською спілкою з прав людини передали суду в Гаазі звернення щодо незаконного призову кримчан до армії Росії. Воно стало четвертим, яке Україна подала до Міжнародного кримінального суду: до цього експерти збирали дані щодо так званої націоналізації майна на окупованій території, депортації жителів та інших воєнних злочинів. 

У вересні Харківська правозахисна група оголосила про намір надіслати своє подання до МКС у Гаазі, яке вона підготувала спільно із громадською організацією “Мирний берег”. До офісу прокурора МКС своє подання про сексуальне насильство під час збройного конфлікту на сході України надіслали також Східноукраїнський центр громадських ініціатив (СЦГІ) та Міжнародна федерація захисту прав людини (FIDH).

15 листопада 2016 року Міжнародний кримінальний суд прирівняв анексію Криму до міжнародного збройного конфлікту. Він визнав 26 лютого 2014 року початком конфлікту, коли Російська Федерація задіяла силовиків для захоплення влади в Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter