Україна оголосила підозри двом “суддям” у Євпаторії, які депортували 40 українців з Криму

Дата: 05 Листопада 2020
A+ A- Підписатися
Українські правоохоронці повідомили підозри “заступнику голови суду” та “судді” незаконно створеного “Євпаторійського міського суду Республіки Крим” за ч. 1 ст. 438 КК України (“Порушення законів та звичаїв ведення війни“). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.
 
Про це інформує пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим. 
 

“Слідство встановило, що “судді”, перейшовши  на  службу до незаконно створених судових органів держави-окупанта, своїми діями сприяли становленню та зміцненню окупаційної влади Російської Федерації. Зокрема, підозрювані сприяли реалізації політики витіснення незгодних з окупаційним режимом громадян та заміщення цивільного населення окупованого півострова”, – мовиться в повідомленні.

Правоохоронці вказують, що “судді” розуміли, що правосуддя на тимчасово окупованому півострові повинне здійснюватися відповідно до законодавства України, проте порушили положення Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року і незаконно притягували до адміністративної відповідальності громадян України за нібито “порушення режиму перебування на території РФ у зв’язку з відсутністю документів, що дозволяють перебування в Криму”.
 
У прокуратурі наголошують, що національне законодавство не передбачає жодних додаткових дозволів для проживання в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.
 
Повідомляється, що своїми незаконними рішеннями “судді” призначали покарання у вигляді штрафів та адміністративного “виселення за межі РФ”, а фактично з території АР Крим та м. Севастополя.
 
“Досудовим розслідуванням встановлено близько 40 аналогічних незаконних рішень підозрюваних про депортацію громадян України з території АР Крим. Таким чином, підозрювані порушили закони та звичаї війни (ч. 1 ст. 438 КК України), зокрема норми міжнародного гуманітарного права, передбачені статтями 47, 49, 64, 67, 70 та 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року та п. “а” ст. 4 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I) від 8 червня 1977 року”, – йдеться в повідомленні.
 
Правоохоронці оголосили підозрюваних у розшук.
 
За даними Регіонального центру прав людини, станом на 2018 року Росія вислала 10 тисяч людей з окупованого Криму. У липні правозахисники Кримської правозахисної групи розповіли, кого Росія найчастіше виселяє з Криму
 
Прокуратура Автономної Республіки Крим та Регіональний центр прав людини надіслали Міжнародному кримінальному суду (МКС) сьоме подання з доказами примусового переміщення Росією цивільного населення з Криму. На переконання українських правоохоронців, правозахисників, українських дипломатів та Меджлісу кримськотатарського народу, РФ змінює демографію Кримського півострова. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter