Правозахисники розповіли, кого Росія найчастіше виселяє з Криму

Дата: 16 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Кримська правозахисна група (КПГ) повідомила, що найчастіше з Криму виселяють громадян України, які не отримали на півострові не визнаний Києвом та міжнародною спільнотою російський паспорт.

Про це йдеться в моніторингу рішень кримських “судів” за 2019 рік, який провела правозахисна організація.

Правозахисники виявили, що для виселення українців із Криму “суди” найчастіше застосовують статтю 18.8 КоАП Росії (“Порушення іноземним громадянином або особою без громадянства правил в’їзду до Росії або режиму перебування (проживання) в Росії”).

“КПГ задокументувала не менш ніж 1 249 судових постанов про притягнення до відповідальності за ст. 18.8 КоАП Росії. КПГ має інформацію про результати 1 080 із них. Суди апеляційної інстанції скасували тільки сім таких рішень, інші залишилися чинними”, – йдеться в повідомленні.

З 1 080 постанов за ст. 18.8 КоАП Росії 677 ухвалено стосовно громадян України, 313 – щодо іноземних громадян, ще 90 – щодо осіб, громадянство яких не вдалося встановити.

За даними правозахисників, усіма рішеннями, ухваленими за ст. 18.8 КоАП, були призначені адміністративні покарання у вигляді штрафів. Загальна сума штрафів за цією статтею в Криму 2019 року, згідно з постановами, становила не менш ніж 2 632 500 рублів. Покарання у вигляді штрафів судді ухвалювали також і щодо громадян України, які після окупації вимушено оформили посвідку на проживання, але не подали щорічного повідомлення до ФМС Росії.

З 1 080 опублікованих постанов у 361 призначено не тільки стягнення у вигляді штрафу, а й додаткове покарання у вигляді виселення з Криму. У 2019 році 171 рішення про виселення було ухвалене стосовно громадян України, які проживають на півострові.

За даними КПГ, у 2019 році найбільшу кількість постанов про виселення ухвалили підконтрольні Росії “суди” Ялти, Алушти, Феодосії, Євпаторії, Судака, Севастополя і Сімферополя.

У березні про незаконну депортацію громадян України повідомляло також Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ). Після виселення жертвам часто забороняють в’їжджати до Росії з періодами заборон до 10 років. Це позбавляє їх можливості повернутися до Криму. Окрім цього, в УВКПЛ переконані, що примусове переміщення на материкову частину України є одним з факторів, які призводять до внутрішнього переміщення в Україні.

В ООН нагадали про ст. 49 Четвертої Женевської конвенції, яка забороняє примусове індивідуальне чи масове переселення або депортацію людей з окупованої території на територію окупаційної держави або на територію будь-якої іншої держави.

16 червня в МЗС України заявило, що Україна не визнає примусової російської паспортизації, нав’язаної українським громадянам в окупованому Криму у 2014 році, а отже, вона не є підставою для втрати українського громадянства. Відомство назвало примусову паспортизацію  елементом репресивної політики Росії щодо українців, які змушені жити в умовах окупації. У МЗС запевнили, що “Україна захищатиме права та інтереси своїх громадян, які проживають в умовах окупації в Автономній Республіці Крим і Севастополі”.

Окрім цього, міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков також заявив, що Україна розглядає як жертв своїх громадян, які  отримали паспорти РФ на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму. 

Прокуратура Автономної Республіки Крим та Регіональний центр прав людини вважають, що Росія змінює демографію Кримського півострова, що є воєнним злочином. У грудні 2019 року вони надіслали Міжнародному кримінальному суду в Гаазі сьоме подання з доказами примусового переміщення Росією цивільного населення з півострова. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter