Україна та Росія обмінялися в’язнями. Хто повернувся до України – повний список

Дата: 07 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

7 вересня Україна обмінялась із Російською Федерацією в’язнями у форматі 35 на 35.

З літака в Києві вийшли 24 військовополонених моряки та політв’язні. Пресслужба президента України оприлюднила повний список: 

  1. Роман Сущенко.
  2. Олег Сенцов.
  3. Олександр Кольченко.
  4. Володимир Балух.
  5. Станіслав Клих.
  6. Микола Карпюк.
  7. Олексій Сизонович.
  8. Павло Гриб.
  9. Едем Бекіров.
  10. Євген Панов.
  11. Артур Панов.
  12. Роман Мокряк, командир МБАК “Бердянськ”.
  13. Юрій Без’язичний, моторист-електрик.
  14. Андрій Артеменко, старший комендор.
  15. Андрій Ейдер, комендор-сигнальник.
  16. Богдан Головаш, випускник ІВМС.
  17. Денис Гриценко, командир 1-го дивізіону кораблів охорони рейду морського командування.
  18. Василь Сорока, капітан, перебував на борту МБАК “Бердянськ”.
  19. Богдан Небилиця, командир МБАК “Нікополь”.
  20. В’ячеслав Зінченко, комендор-сигнальник.
  21. Сергій Цибізов, комендор-сигнальник.
  22. Сергій Попов, заступник командира дивізіону з електромеханічної частини – начальник електромеханічної служби 1-го дивізіону кораблів охорони рейду морського командування.
  23. Владислав Костишин, випускник ІВМС.
  24. Андрій Оприско, моторист-електрик МБАК “Вишгород”.
  25. Андрій Драч, капітан, перебував на борту МБАК “Нікополь”.
  26. Олег Мельничук, командир рейдового буксира “Яни Капу”.
  27. Михайло Власюк, моторист-електрик.
  28. Віктор Беспальченко, комендор.
  29. Володимир Терещенко, комендор.
  30. Євгеній Семидоцький, марсовий.
  31. Володимир Лісовий, командир 31-го дивізіону суден забезпечення.
  32. Андрій Шевченко, головний старшина дивізіону.
  33. Володимир Варімез, старший радіотелеграфіст НК “Сміла” 31-го дивізіону суден забезпечення.
  34. Сергій Чуліба, командир відділення мотористів НКА “Нова Каховка”, 31-го дивізіону суден забезпечення.
  35. Юрій Будзило, командир радіотехнічного взводу управління 21-ї окремої р/т роти морського командування.

Обмін відбувся! Вони вдома!

Обмін відбувся! Вони вдома!

Gepostet von Радіо Свобода am Samstag, 7. September 2019

Під час брифінгу президент України Володимир Зеленський заявив, що його домовленості з Володимиром Путіним виконали повною мірою обидві сторони. 

“Я вважаю, що перший етап виконано. Я, як президент України Володимир Зеленський, і президент РФ Володимир Путін зробили все, що пообіцяли, не змінюючи по ходу наших домовленостей”, – зазначив він. За його словами, наступним етапом має бути звільнення затриманих у Росії кримських татар.

“Я думаю, що над другим етапом ми будемо серйозно працювати та повернемо вже всіх”, – додав президент. 

За словами Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, у списку з українського боку загалом наразі лишилися 110 українських політв’язнів, які Росія утримує на своїй території та в тимчасово анексованому Криму. Разом з тим СБУ повідомляє про 227 українців, яких утримують бойовики незаконних збройних формувань Донеччини та Луганщини. 

З московського аеропорту “Внуково” українських політв’язнів та військовополонених  супроводжували заступник голови Офісу президента України Кирило Тимошенко та помічник президента Андрій Єрмак

B аеропорту “Бориспіль” бранців Кремля зустрічали родичі, близькі, друзі й журналісти. Присутні були також політики, зокрема Зеленський.

“Як п’ятий президент України, причетний до звільнення тисяч наших співвітчизників, знаю, що простих і лінійних рішень тут не буває. Пишаюся тим, що виборене нами ще весною рішення Міжнародного морського трибуналу приперло Путіна до стіни і спонукало нарешті звільнити наших героїв”, – написав на своїй сторінці у Facebook колишній президент України Петро Порошенко.

Звільнених українських моряків привезли до головного військового шпиталю в Києві на вулиці Госпітальній, 11 людей – до лікарні “Феофанія”. 

Поки немає повного та точного списку осіб, яких Україна передала Росії. Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков розповів, що Україна звільнила Кирила Вишинського (редактор видання “РИА Новости”. – Ред.). Інших імен він не розкрив, пообіцявши список з ними пізніше. 

ВВС повідомляє, що Кирило Вишинський залишив аеропорт “Внуково” з телеведучим Дмитром Кисельовим

Україна видала Володимира Цемаха, колишнього бойовика та ключового свідка у справі збиття малайзійського літака MH-14, у якому загинуло 298 людей. У бліцінтерв’ю Інтерфаксу-Україна голова СБУ Іван Баканов заявив, що невидавання Росії Цемаха в межах обміну означало б припинення переговорів

“Відсутність Цемаха в списку на обмін автоматично передбачала б припинення переговорів з Росією”, – сказав Іван Баканов.

“Можу погодитися з думкою експертів, що вимога Москви занести Цемаха до своїх списків є черговим підтвердженням причетності РФ до краху МН-17”, – додав очільник СБУ.

Олег Сенцов подякував усім причетним до звільнення, але наголосив, що боротьба ще триває.

“Ми раді бути на рідній землі. Хочеться сказати дякую всім людям, які боролися за нас, домагалися нашого звільнення і його домоглися. Сподіваюся, що інших полонених буде звільнено. Але навіть після звільнення останнього полоненого наша боротьба не закінчується. До перемоги ще дуже далеко”, – сказав український режисер. 

Олександр Кольченко повідомив журналістам, що збирається навчатись у Таврійському університеті за спеціальністю “туризм”.

Звільнений журналіст інформаційного агентства Укрінформ Роман Сущенко зізнався, що найбільше хоче наїстися кавунів.

“Відчуття прекрасні”, – сказав він і подякував усім, хто допомагав організувати повернення: і Петру Порошенку, який почав цей процес, і Володимиру Зеленському, який завершив. Журналіст продовжить свою роботу в Укрінформі. 

Микола Карпюк, який перебував в ув’язненні з березня 2014 року, зізнався, що ще не усвідомлює свого повернення. За його словами, звільненню частини політв’язнів сприяла єдність українців.

Звільнений кримчанин Володимир Балух не жалкує, що вивісив прапор України біля своєї хати і табличку “вулиця героїв Небесної сотні”. Він каже, що зробив би це знову.  

“Я не бачу решіток. <…> Я щасливий”, – поділився відчуттями звільнений український моряк В’ячеслав Зінченко. Його мама привезла до “Борисполя” вишневий пиріг.

“Він любить випічку. Вдома зустрічатиму голубцями та салом. Не обіймала сина 10 місяців”, – сказала вона.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко на своїй сторінці у Twitter закликав до мобілізації зусиль та тиску для остаточного обміну за формулою “всіх на всіх”.

Нагадаємо, відносини між обома країнами погіршилися 2014 року через окупацію Криму і бойові дії на Донеччині та Луганщині. Понад 13 тисяч людей загинули у збройному конфлікті на сході України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter