Трибунал ООН наказав Росії звільнити полонених моряків: у РФ рішення ігнорують

Дата: 27 Травня 2019
A+ A- Підписатися
Міжнародний трибунал ООН з морського права зобов’язав Росію негайно звільнити українські військові кораблі, а також 24 захоплених моряків, які перебувають у полоні в РФ з кінця минулого року. 
 
Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль

За ухвалення рішення проголосували 19 суддів, проти був російський суддя Колодкін. Суд визнав, що затримання трьох військових кораблів та 24 військовослужбовців на борту є грубим порушенням імунітету, яким користуються військові кораблі згідно з Конвенцією ООН з морського права та за загальним міжнародним правом. За даними “Укрінформу”, справа, як зазначили в суді, підпадає радше під “правоохоронну діяльність”, ніж військову, а тому трибунал має повну юрисдикцію ухвалювати рішення в цій справі, відкинувши в такий спосіб аргументи російської сторони про нелегітимність цього суду в зазначеному питанні.

Водночас трибунал не вважає за необхідне вимагати від Росії призупинити кримінальне переслідування щодо 24 затриманих українських військовослужбовців та утримуватися від порушення нових справ.

“Ми очікуємо, що Росія швидко та в повному обсязі виконає наказ трибуналу”, – написала Зеркаль. 

Вона нагадала, що Росія вже виконувала рішення трибуналу щодо судна Arctic Sunrise – криголаму, який у вересні 2013 року разом з екологічними активістами затримали російські силовики. Тоді Росія “швидко звільнила” активістів.  

Зі свого боку речник президента РФ Дмитро Пєсков уже заявив, що позиція Кремля щодо можливості звільнення захоплених українських моряків залишається незмінною.

“Позиція не може змінитися. Має завершитися слідство у зв’язку з порушенням закону про кордон і відбутися суд”, – сказав він.

Як відомо, 25 листопада 2018 року російські військові біля берегів Криму таранили, обстріляли і захопили українські катери “Бердянськ” і “Нікополь” і буксир “Яни Капу”, які прямували з Одеси до Маріуполя через Керченську протоку.

Після атаки прикордонників РФ на українські військові катери і взяття в полон моряків російські суди в Криму заарештували 24 українських військових. Троє з них під час атаки росіян дістали поранення. Українським військовослужбовцям висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 КК Росії (незаконне перетинання кордону), їм загрожує до шести років позбавлення волі. Під час допитів усі українські військові заявили слідчим ФСБ під протокол, що є військовополоненими. Згодом ООН визнала моряків військовополоненими, а правозахисна організація “Меморіал” – політв’язнями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter