Україна не має карати мешканців окупованого Донбасу, які перетинають неконтрольований кордон з Росією, – Лутковська

Дата: 24 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Україна має скасувати адміністративну відповідальність для жителів тимчасово окупованих території, які в’їжджають до України через прикордонний пункт у Міловому, перетнувши перед тим неконтрольовану ділянку державного кордону з Росією і Йдеться про статті 204-1 та 204-2 КУпАП.

Як передає кореспондент видання ZMINA, таку пропозицію озвучила під час форуму “Подолання наслідків конфлікту: порядок денний нового парламенту” у Верховній Раді голова Українського інституту з прав людини Валерія Лутковська, яка з 2012 до 2017 року обіймала посаду Омбудсмана. 

Вона нагадала, що неналежна політика України стосовно окупованих територій спровокувала так званий пенсійний туризм. Українці змушені перетинати погано облаштовані КПВВ, аби отримувати пенсію.

“На Луганщині є один перехід – у Станиці Луганській. Мешканці окупованої частини цієї області виїжджають через неконтрольовані Україною ділянки кордону з Російською Федерацією. Далі вони їдуть через кордон у підконтрольній Україні Луганській області, а саме в місті Міловому. Однак прикордонники притягують їх до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу. І виходить, що ми штрафуємо людину, яка їде через Росію, а не через КПВВ, де їй страшно, холодно, де немає укриття від снігу та дощу”, – пояснила Валерія Лутковська.

Колишня Уповноважена Верховної Ради з прав людини також вказує на перевантаженість суду міста Мілового. За її словами, хоча здебільшого судді вирішують не притягувати громадян до адміністративної відповідальності за ст. 204-1 КУпАП, але вони все одно щоразу мають розглядати ці справи, марнуючи час. А потім у них залишається всього 23% часу, щоб розглянути кримінальні, цивільні та інші типи адміністративних правопорушень.

“Стаття 204-1 необґрунтована з моральної та практичної точок зору. Ми проаналізували судову практику за 2017–2019 роки і знайшли лише одну людину, яку притягнули до відповідальності за цією статтею. Але це не означає, що тільки на цю людину складали протокол. Протокол складали на всіх. Це говорить про те, що прикордонна служба витрачає величезну кількість часу, паперу та адміністративних можливостей на адмінпротоколи, а громадяни України – час та нерви, щоб у підсумку до відповідальності притягнули одну людину”, – зауважила правозахисниця.

Вона повідомила, що експерти розробили відповідний законопроєкт, який скасовує ст. 204-1 КУпАП.

Окрім цього, правозахисниця наголосила, що правила перетину пунктів пропуску мають бути однаковими як для тимчасово окупованого Криму, так і для Донбасу.

Голова парламентського комітету з прав людини Дмитро Лубінець зізнався, що не знав про цю проблему. Він пообіцяв проконсультуватись із цього приводу з прикордонниками.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter