Україна позиватиметься до ЄСПЛ проти Росії через убивства опонентів режиму Путіна

Дата: 23 Лютого 2021
A+ A- Підписатися
19 лютого 2021 уряд України подав нову, дев’яту міждержавну заяву проти Російської Федерації до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). 
 
Про це на своїй фейсбук-сторінці написав уповноважений з питань ЄСПЛ Іван Ліщина з посиланням на пресслужбу суду.
 
Фото: з відкритих джерел

Суд зареєстрував цю скаргу під номером 10691/21.

Повідомляється, що в цій заяві український уряд намагається довести адміністративну практику Російської Федерації, яку та продовжує в цілеспрямованих операціях з убивства опонентів РФ у Росії та на території інших країн, зокрема членів Ради Європи, поза ситуацією збройного конфлікту.
 
Як пише “Європейська правда”, йдеться про смерть полковника ГУР Міноборони Максима Шаповала та полковника контррозвідки СБУ Олександра Хараберюша.
 
Убиті у 2017 році полковник контррозвідки СБУ Олександр Хараберюш та полковник ГУР Міноборони Максим Шаповал

Обидва загинули 2017 року внаслідок підривів авто. Через декілька років після терактів СБУ затримала групу диверсантів, які працювали на російську ФСБ. Їх називали причетними й до вбивства Хараберюша та Шаповала. 

У новій скарзі України проти Росії згадують і отруєння російського опозиціонера Олексія Навального. Українська скарга не стверджує, що це вбивство якось стосується України, однак, як наголосив урядовий уповноважений з питань ЄСПЛ Іван Ліщина, обов’язку обґрунтовувати зв’язок цього епізоду зі скаргою заявник не має. Присутність Навального в переліку жертв нападів влади РФ робить українську скаргу відповідною вимогам ЄСПЛ щодо строків давності.

Крім того, Україна у своїй заяві звертає увагу суду на те, що Росія не розслідує таких злочинів і не притягує винних до відповідальності, а тому порушує ст. 2 Європейської конвенції з прав людини (“Право на життя”). 
 
Місце загибелі полковника ГУР Міноборони Максима Шаповала. Фото: з відкритих джерел

Нагадаємо, що із 2014 року міжнародна правозахисна організація Freedom House зафіксувала щонайменше 608 випадків так званих транснаціональних репресій – випадків переслідувань опонентів владами недемократичних країн, зокрема Китаю, Руанди, Саудівської Аравії, Ірану, Туреччини та Росії. 

Критиків режимів незаконно депортували, викрадали, нападали на них, а також убивали в щонайменше 79 країнах світу, зокрема в Україні, куди від переслідувань утікають опозиціонери з Туреччини. У доповіді серед країн, де режим Володимира Путіна “продемонстрував готовність убивати”, називають Німеччину, Великобританію, Болгарію та Україну. 

Раніше Міністерство юстиції повідомляло, що обмірковує ідею подання окремої міждержавної скарги до ЄСПЛ, у якій надало б докази незаконного вилучення Росією приватної власності українських моряків у тимчасово окупованому Криму. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter