Україна націоналізувала майно російського олігарха Дерипаски вартістю понад 10 мільярдів гривень

Дата: 16 Лютого 2023
A+ A- Підписатися
Вищий антикорупційний суд за позовом Мін’юсту націоналізував майно підсанкційного російського олігарха Олега Дерипаски вартістю понад 10 мільярдів гривень.
 
 
Олег Дерипаска

Загалом Міністерство юстиції перерахувало 13 підприємств, частки яких повністю або частково стягнули в дохід держави. Також рішення стосується понад 350 об’єктів рухомого та нерухомого майна. Серед них: корпоративні права заводів та кар’єрів, комплекс морського порту, квартири, адміністративні будівлі, виробничі цехи, сотні одиниць транспортних засобів та спеціальної техніки та 32 мільйони гривень.

За словами генпрокурора України Андрія Костіна, Дерипаска безпосередньо причетний до воєнних злочинів, які чинять російські війська, адже саме його холдинг – серед тих, хто забезпечує сировиною оборонно-промисловий комплекс Росії. З цієї сировини, зокрема й українського походження, виготовляли зброю, з якої сьогодні вбивають українців, додав Костін.

“Місце цього олігарха у світі було визначено чітко – Україна, США та ЄС наклали на нього санкції. Сьогодні нарешті зроблено наступний крок – стягнення злочинних активів на користь держави. Це рішення — ще одне свідчення того, що відповідальності не уникне жоден пособник терористичного режиму, а вплив у цивілізованому світі неможливо купити за криваві російські гроші”, – зазначив генпрокурор.

За даними СБУ, Дерипаска керував підприємствами через підконтрольні комерційні структури в різних регіонах України й у такий спосіб намагався приховати свій стосунок до українських активів. Однак правоохоронці викрили схему й ініціювали передачу 100% російського майна в дохід України.

Нагадаємо, наприкінці січня стало відомо, що майно найбільшого в Україні виробника металургійного глинозему та гідроксиду алюмінію арештували на 32 мільйони гривень. Підприємство ще на початку 2000-х приватизував холдинг, що належить Дерипасці, в якого загалом в Україні вже арештували активів на понад мільярд гривень. 

Раніше ZMINA повідомляла, що наприкінці минулого року суд в Україні арештував майже 2 мільярди гривень друга Путіна олігарха Алішера Усманова

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter