Україна може ввести санкції щодо Ірану на півстоліття

Дата: 29 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Верховній Раді запропонували затвердити рішення Ради національної безпеки та оборони від 27 травня поточного року, що передбачає застосування санкції до Ісламської Республіки Іран.

Картка відповідного законопроєкту з’явилась на сайті парламенту. 

Ілюстраційне зображення руки у червоній фарбі, що символізує кров, яка торкається прапора Ірану. Фото: Reuters

Ініціатором ідеї став президент Володимир Зеленський

Обмеження, які він пропонує увести на 50 років, передбачають повну заборону торговельних операцій, зупинку транзиту ресурсів, польотів та перевезення на території України, а також запобігання виведенню капіталів резидентами Ірану.

Міністерство закордонних справ, якщо законопроєкт підтримають, повинно поінформувати компетентні органи Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки та інших держав про накладення санкцій. 

Про використання російськими військовими іранських дронів Shahed стало відомо наприкінці серпня минулого року. Разом з боєприпасами іранці, за даними медіа та української розвідки, також надіслали інструкторів. 

Україна у відповідь на такі дії торік позбавила акредитації посла Ірану та звинуватила країну у вбивстві українців. Втім, офіційно Тегеран звинувачення відкидає, називаючи їх необґрунтованими. 

Постачання Росії зброї виводило торік українців на мітинг під посольство Ірану у Києві. 

Нагадаємо, що рівно за рік повномасштабного вторгнення в Україну російські військові завдали понад тисячу ударів безпілотниками. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter