“Досить нас вбивати”: під посольством Ірану у Києві відбулась акція протесту

Дата: 18 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У Києві під будівлею посольства Ірану відбулась акція протесту, учасники якої вимагали від влади країни припинити продавати Росії дрони-камікадзе. 

Про це повідомляє Суспільне.  

Фото: Суспільне

Декілька десятків людей під посольством створили “меморіал пам’яті” та тримали у руках плакати з написами “Досить нас вбивати”, “Росія – це терористична країна” й “Іран підтримує тероризм”. 

Одна з учасниць акції принесла під стіни посольства іранський паспорт, який, за її словами, належить її сину. Цим вона хотіла продемонструвати, що Іран фактично допомагає вбивати своїх же громадян. 

Дрони-камікадзе росіяни почали використовувати на прифронтових територіях ще в травні, а про використання ними саме іранських дронів Shahed стало відомо наприкінці серпня. Іран, за даними медіа, передав Росії три сотні дронів “Shahed-6”, “Shahed-129” та “Shahed-191”, що використовують для розвідки. 

Фото: Суспільне

Також Іран передав ще один тип дронів, на які для маскування росіяни наносять своє маркування та назву “Герань-2”. В українському Міноборони детально пояснювали, як іранські “Шахеди”і На фарсі слово "шахед" означає "блискавка" й не має стосунку до слова "шахід". перетворилися на російські “Герані”. 

Наприкінці вересня Україна позбавила акредитації посла Ірану та звинуватила країну у вбивстві українців, але офіційно Тегеран звинувачення відкидає, називаючи їх необґрунтованими. 

Останніми днями росіяни дедалі частіше використовують дрони-камікадзе Shahed для атак по Україні. Використовували їх, зокрема, для атаки на Київ 10 та 17 жовтня. 

Нагадаємо, що внаслідок обстрілів російськими військовими 17 жовтня Києва загинуло четверо людей, а ще трьох потерпілих госпіталізували до лікарні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter