Україна має докази постачання Іраном дронів-камікадзе російській армії — Офіс генпрокурора

Дата: 21 Січня 2023
A+ A- Підписатися

В українських органів прокуратури та слідства немає жодних сумнівів, що посадові, юридичні і фізичні особи Ірану причетні до виробництва і постачання дронів-камікадзе російській армії.

Про це в ефірі Єдиного марафону сказав начальник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора (ОГП) Юрій Бєлоусов.

Збитий дрон у Києві. Джерело: AFP

Він наголосив на тому, що це оперативні дані, а також дані як українських розвідувальних підрозділів, так і міжнародних партнерів України.

“Ми доводитимемо винуватіть цих посадових осіб, фізичних осіб як в національних, так і в міжнародних судах, використовуючи для цього доказову інформацію. І саме зараз органи слідства і прокуратури збирають докази, якими ми зможемо переконати суд в їхній причетності до злочинів”, — сказав представник ОГП.

Прокурор додав, що задля збору й документування доказів для суду проводяться сотні слідчих дій і експертиз, їх завершать вже найближчим часом.

За його словами, важливо простежити весь ланцюжок, починаючи від виробництва дронів до поставки і безпосереднього використання.

Прокурор підкреслив, що всі ті, хто поставляє комплектуючі, збирає дрони, навчає росіян використовувати їх, як і ті, хто безпосередньо запускає їх по українських містах, мають бути ідентифіковані.

Нагадаємо, що в ніч з 1 на 2 січня 2023 року російські окупанти завдали масованого удару по Україні безпілотниками-камікадзе. Тоді українські Сили оборони знищили 39 ударних безпілотників, два розвідувальних “Орлан-10” та одну керовану авіаційну ракету Х-59. 

Станом лише на початок листопада минулого року росіяни випустили по території України понад 400 безпілотників Shahed-131/136, поставлених до Росії з Ірану.

Попри все, влада Ірану заперечує, що продовжує постачання безпілотників Росії. Раніше про це повідомляли, наприклад, в українській розвідці. За даними ГУР, Іран планує відправити нову групу радників, які вчитимуть росіян управляти як старими дронами-камікадзе Shahed, так і новим – Arash-2.

Дрони-камікадзе росіяни почали використовувати на прифронтових територіях ще в травні, а про використання саме іранських Shahed стало відомо наприкінці серпня. Російське керівництво спеціально їздило до Ірану в липні, де на авіабазі Кашан їм і показали пристрої.

Україна попередила іранську владу, що наслідки співучасті в злочинах агресії проти України будуть набагато масштабнішими, аніж вигода від підтримки Росії. Українська влада вже позбавила акредитації посла Ірану та звинуватила країну у вбивстві українців. Під іранським посольством у Києві пройшла акція протесту, одна з учасниць якої принесла іранський паспорт свого сина, аби продемонструвати — Іран фактично допомагає вбивати в Україні і своїх громадян.

Правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк детально пояснювала, як Іран порушує міжнародне право, допомагаючи вбивати українців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter