Україна долучилась до світової Коаліції шкільного харчування

Дата: 19 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Україна долучилась до Коаліції шкільного харчування та Дослідницького консорціуму шкільного здоров’я та харчування. 

Про це розповіли в уряді.

Ілюстраційне зображення. Фото: WFP/Sehrii Poliakov

Коаліцію створили у 2021 році як відповідь на пандемію коронавірусу. Річ у тім, що через пандемію майже 370 мільйонів школярів по всьому світу втратили доступ до щоденного обіду. Мета коаліції зробити так, щоб до 2030 року кожна дитина могла щодня отримувати здоровий поживний обід у школі. 

Нині в об’єднанні понад сотня країн. 

Україна під час зустрічі членів коаліції ділилась досвідом реформи шкільного харчування, що триває вже 4 роки. 

“Надмета всієї Коаліції шкільного харчування — виростити здорове покоління зі здоровими харчовими звичками, закладеними ще в дитинстві. Цілі України та Коаліції повністю збігаються”, – сказала у своєму вітальному слові  ініціаторка реформи шкільного харчування та перша леді України Олена Зеленська.

Українські посадовці називають реформу шкільного харчування важливим кроком не лише для поліпшення здоровʼя  дітей, але й для розвитку економіки, особливо у сфері малих та регіональних підприємств. 

На заході учасники та гості могли не тільки почути про впровадження реформи, а й продегустувати страви зі шкільного меню.

“Борщем полтавським, ризотто, нагетсами та сирниками — усіма тими стравами, які полюбилися школярам, частували кухарі першої в Україні фабрики-кухні в місті Буча”, – розповідають урядовці.

Харчові звички й уподобання формуються з дитинства та впливають на основні показники здоров’я від народження до останніх днів життя, втім, в Україні, наприклад, третина людей має підвищений артеріальний тиск або гіпертензію, що розвиваються через надмірне споживання солі. Середній добовий рівень споживання солі серед українців становить 12,6 грама, що перевищує в понад два з половиною рази рекомендовану кількість – 5 грамів. 

Нагадаємо, що в Україні можуть подорожчати солодкі напої. ZMINA пояснювала, чому це важливо.

Фотографія обкладинки: фейсбук-сторінка School food Ukraine

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter