Україна муситиме доводити в національних судах та ЄСПЛ законність блокування каналів Медведчука – експерт

Дата: 03 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Якщо власники заблокованих телеканалів ZIK, “112-Україна” та NewsOne відстоюватимуть свої права в національних судах та Європейському суді з прав людини, то Україна буде змушена навести докази законності запровадження санкцій.

Про це в коментарі ZMINA розповів адвокат та керівник ГО “Платформа прав людини” Олександр Бурмагін.

Як наголошує Бурмагін, санкції фактично наклали на фізичну особу, громадянина України, який формально є власником телеканалів, – Тараса Козака. Проте Закон “Про санкції” передбачає лише одну підставу для застосування його положень до громадян, а саме ведення терористичної діяльності.

“Відповідно, держава в національних судах та ЄСПЛ повинна буде навести аргументи й докази, що суб’єкти-громадяни, які потрапили під санкції, пов’язані з тероризмом. Докази мають бути дуже переконливими, оскільки втручання у свободу вираження через фактичне припинення мовлення трьох телеканалів є серйозним. Якщо будуть вади в цій частині з боку держави, санкції можуть бути скасовані національними адміністративними судами”, – зазначив він.

Також, за словами Бурмагіна, на сьогодні є відкритим питання, чи підуть і коли саме підуть до ЄСПЛ представники телеканалів:

“Після національних судів чи задіюватимуть спеціальні правила для екстраординарних випадків? У будь-якому разі ЄСПЛ дуже ретельно вивчатиме саме підстави для застосування таких жорстких заходів. Починаючи, власне, від діяльності цих каналів, їхнього контенту, спрямованості, дотримання професійних стандартів і закінчуючи тими доказами та аргументами, які наводитиме уряд”.

Нагадаємо, що в липні 2019 року СБУ відкрила кримінальне провадження № 42019000000001445, в межах якого розслідує зміну власників “112-Україна”, NewsOne і ZIK та перехід їх у власність Козака. Журналісти видання “Детектор медіа” припускали, що до відкриття провадження правоохоронців міг спонукати невдалий телеміст NewsOne та російського пропагандистського каналу “Россия 24”.

Але, за словами експерта, для того, щоб сказати, чи були достатніми підстави для застосування санкцій, потрібно бачити матеріали кримінальних справ або мати доступ до матеріалів СБУ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter