Україна 2021 року продемонструвала найбільшу стійкість до зовнішньої дезінформації – дослідження

Дата: 20 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Серед десяти країн – Польща, Чехія, Угорщина, Словаччина (Вишеградська група), Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова та Україна – наша країна продемонструвала найвищу стійкість до дезінформації з боку Російської Федерації та Китаю.

Такі дані наводить дослідження “Індекс стійкості до дезінформації в Центральній і Східній Європі” (Disinformation Resilience Index, DRI).

Джерело: pixabay.com

Його автори проаналізували стан протидії зовнішній дезінформації в кожній країні окремо й ситуацію загалом. Кількісні показники індексу визначали на основі опитування принаймні 12 експертів із кожної країни. 

Під час презентації дослідження експерти відзначили показники держав за трьома критеріями:

  • стійкість суспільства;
  • інституційна та правова стійкість;
  • стійкість ЗМІ та сфери діджитал.

Також дослідники зафіксували зміни з 2018 року, коли вийшло попереднє дослідження.

У новому дослідженні розширено індикатор стійкості медіапростору через те, що багато суспільних процесів перейшли в інтернет, а вплив блогерів та інфлюенсерів на суспільну думку з того часу значно зріс. Вперше дослідники внесли в документ запитання про вплив не лише російської дезінформації, а й китайської.

Джерело: DRI

Індекс стійкості до дезінформації за трьома критеріями: стійкість суспільства (А), правового поля (В), простору медіа та діджитал (С)

За даними дослідження, найслабшими в протистоянні зовнішнім інфозагрозам, як і раніше, залишаються Білорусь і Молдова. 

Джерело: DRI

Індекс у країнах за трьома критеріями. Більша інтенсивність кольору на мапі позначає вищу стійкість

Водночас дослідники виявили, що більшість опитаних не вважають китайську дезінформацію серйозною загрозою для своїх суспільств, урядів і ЗМІ.

В України, Чехії, Угорщині, Польщі та Словаччині показник суспільної стійкості значно переважив два інші: стійкість правового поля та медійного.

У дослідженні зазначено, що, на думку наших респондентів, усі десять регіонів найбільше страждають у своїх інституційних та правових полях, що не можуть протистояти зовнішнім інформаційним загрозам. Цей показник найнижчий у всіх десяти країнах.

На основі цього дослідники зробили висновок, що уряди вказаних держав не впровадили досить правових норм та механізмів для зміцнення інституцій задля захисту своїх систем і громадян від інформаційних загроз, керованих з-за кордону.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що, за даними досліджень, Російська Федерація зробила Україну тестовим майданчиком для дезінформаційних спецоперацій Кремля.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter