Український сайт “Вечірня Умань” заблокували на вимогу Роскомнагляду

Дата: 25 Січня 2017
A+ A- Підписатися

Харківський провайдер безлімітного хостинга, який обслуговував інформаційний портал “Вечірня Умань” (vch-uman.in.ua), 23 січня заблокував доступ до сайту на вимогу Роскомнагляду та Генпрокуратури Росії.

Про це повідомив редактор сайту Володимир Гамалиця на своїй сторінці у Фейсбук та підтвердив цю інформацію ІМІ.

За його словами, офіс компанії Анлім, яка обслуговувала сайт, знаходиться у Харкові.

“Не знав, що українські компанії мають виконувати приписи російської прокуратури”, – зазначив Володимир Гамалиця.

Адміну сайту компанія надіслала наступне повідомлення: “Акаунт розміщує домен (vch-uman.in.ua), на якому розташовувалися матеріали, схильні до блокування Роскомнаглядом. Наразі домен відкріплений з акаунта. Будь ласка, не додавайте його туди без повного усунення проблеми (404-а помилка). Не можна, щоб акаунт виробляв подібну активність, саме тому, на жаль, його роботу ми змушені обмежити. Будь ласка, прийміть невідкладні заходи щодо припинення порушення, вийдіть на зв’язок і поясніть ситуацію”.

Також хостер надіслав редакції повідомлення від Роскомнагляду. У повідомленні російського регулятора йшлося про обмеження доступу до інформаційного ресурсу “Вечірня Умань” в “інформаційно-телекомунікаційних мережах, в тому числі мережі “Інтернет”, на підставі вимоги Генеральної прокуратури Російської Федерації від 12.03.2015 №27-31-2015/Ід831-15, як такого, що містить заклики до масових безладів, здійснення екстремістської діяльності, участі в масових (публічних) заходах, що проводяться з порушенням встановленого порядку”.

В коментарі ІМІ Володимир Гамалиця повідомив, що видання вже кілька разів отримувало попередження від Роскомнагляду з вимогою зняти деякі матеріали.

“Коли ми писали про бої під Донецьким аеропортом за участю “Правого сектору”, кілька разів отримували попередження з вимогою зняти матеріали від Роскомнагляду. Ми на них не звертали увагу. І ось зараз хостер відключив нас”, – розповів редактор.

Точно сказати, через які саме матеріали заблокували доступ, він не може: “Матеріал наразі – або про уманського розвідника Артура, що у Слов’янську під виглядом “зеленого чоловічка” дійшов майже до мерії, або ж про бої під Донецьким аеропортом за участю “Правого сектору”.

При цьому Володимир Гамалиця зауважив, що у порталу не було свого окремого ІР.

“І тепер виходить, що Роскомнагляд, вимикаючи наш сайт, вимикає і інші сайти, що на цьому ІР. І хостер не хоче, щоб ті сайти мали проблему, і вимикає занадто “українські”. Звідси для себе висновок – бути патріотичним і українським сайтом – це дорожче. Бо потрібно мати виділений сервер і платити в середньому у 6-8 разів більше, ніж інші”, – зазначив він.

Крім того, редактор телефонував до хостера з приводу блокування: “Адмін написав листа, я телефонував. По телефону мені сказали, що чекайте відповіді техпідтримки”.

Володимир Гамалиця готує заяву з приводу блокування до правоохоронців та СБУ.

Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко зазначає, що юридична особа, що надає послуги хостингу не підпадає під юрисдикцію Роскомнагляду чи інших державних органів РФ. Відповідно, за його словами, в юросіб України немає обов’язку виконувати їхні приписи.

“Я припускаю, що тут з боку РФ міг бути задіяний не стільки юридичний, скільки економічний важіль. Наприклад, заблокувати в РФ всі сайти, що користуються хостингом відповідної харківської компанії, або “попросити” російські сайти піти з цього хост-сервісу. Якщо на порталі “Вечірня Умань” працюють журналісти, то варто звернутися в Нацполіцію із заявою про злочин за ст. 171 Кримінального кодексу”, – прокоментував юрист.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter