Український консул відвідав Зейтуллаєва, який голодує на знак протесту в СІЗО Ростова

Дата: 08 Серпня 2017
A+ A- Підписатися

Український консул у російському Ростові-на-Дону відвідав у СІЗО кримчанина Руслана Зейтуллаєва, засудженого у “справі Хізб ут-Тахрір”.

Про це повідомляє видання LB.ua із посиланням на речника Міністерства закордонних справ України Мар’яну Бецу. При цьому в ЗМІ не вказана дата візиту.

“Майже через два роки наполягань із української сторони консул зміг відвідати Зейтуллаєва. Його позиція незмінна: він продовжуватиме голодування у зв’язку з політичним переслідуванням. Інші деталі я зможу розповісти пізніше”, – сказала Беца.

Адвокат Зейтуллаєва Еміль Курбедінов повідомив, що стан здоров’я ув’язненого викликає найбільші побоювання у зв’язку з майбутнім етапуванням.

“На десятий день голодування (6 серпня – КР), він втратив три кілограми 700 грамів ваги. Ми проводимо паралелі з його попередніми голодуванням і можемо говорити про те, що цей день – критичний пік. Минулого разу він не міг ходити і вставати, дуже слабо говорив. Я впевнений, зараз він так само слабкий. Я побоююся того, як у таку спеку у вагонах його етапуватимуть”, – сказав Курбедінов.

Як відомо, 27 липня Верховний суд Росії збільшив із 12 до 15 років термін позбавлення волі для Зейтуллаєва. У відповідь на це севастополець оголосив голодування.

Міністерство закордонних справ України висловило протест проти збільшення Верховним судом Росії з 12 до 15 років терміну позбавлення волі для фігуранта севастопольської “справи Хізб ут-Тахрір” Руслана Зейтуллаєва.

Північно-Кавказький окружний військовий суд 7 вересня 2016 року визнав Зейтуллаєва винним в “участі в терористичному співтоваристві” і засудив його до семи років позбавлення волі. Російська прокуратура оскаржила це рішення у Верховному Суді Росії, і справа була знову направлена до Північно-Кавказького окружного військового суду на перегляд. Слідчі органи наполягали на тому, щоб Зейтуллаєв був визнаний не учасником, а організатором терористичного співтовариства. Відповідна стаття Кримінального кодексу України передбачає санкцію від 15 років позбавлення волі до довічного ув’язнення. Суд засудив Зейтуллаєва до 12 років позбавлення волі.

Захисники заарештованих і засуджених у “справі Хізб ут-Тахрір” кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що переслідувані в цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці та кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter