Українські в’язні не можуть повернутись з окупованих територій

Дата: 30 Червня 2015
A+ A- Підписатися

Українці, які виходять з в’язниць на окупованих територіях, не можуть повернутись на контрольовані Україною території, оскільки Україна не визнає документів, виданих у закладах під окупацією. 

Про це заявив Роман Романов, директор програми “Права людини і правосуддя” фонду “Відродження”, передає кореспондент Центру інформації про права людини. 

Після запровадження цієї системи перепусток, достатньо жорсткої, де є перелік документів, у цьому переліку немає тих, із якими звільняються люди з установ виконання покарань. Тобто, не маючи ані українського паспорта, ані легітимних документів, ані підстав сподіватися отримати цю перепустку – який шлях мають ці люди, звільняючись із місць позбавлення волі на цих територіях?” – запитує Роман Романов. 

Експерт переконаний, що Україна не залишає вибору цій категорії українців, і вони приєднуються до лав сепаратистів та терористів, “бо там платять гроші на блок-постах, надають елементарне забезпечення“. За словами Романа Романова, щомісяця з місць позбавлення волі на окупованих територіях виходять сотні україців. 

Як пояснює представник Міністерства юстиції Павло Кудлай, якщо звільнений засуджений звертається на блокпост у Луганській області, його відправляють до дільниці реабілітації Старобільського слідчого ізолятора. Якщо ж звертається у Донецькій області – то в один із таких закладів Маріуполя до з’ясування особи. 

Службовець каже, що зараз в Україні не розроблені механізми для суддів, які б дозволили розглядати амністію ув’язнених, оскільки судді не мають доступу до особових справ таких засуджених. 

Ми збирались із представниками Верховного суду, Вищого спеціалізованого суду. Згідно протоколу нашої наради, ми до 19 червня маємо розробити правовий механізм і направити листи до судів, щоб вони надали роз’яснення, як вони будуть працювати з такими особами. Ми також зробимо брифінг, де через ЗМІ, які також діють на території, непідконтрольній Україні, донесемо до населення, що робити з такою категорією людей, аби вони не боялись, їхали сюди. Вони будуть забезпечені житлом, харчуванням і так далі“, – розповів Павло Кудлай.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter