Україні необхідний новий закон про амністію бойовиків – експерт

Дата: 14 Червня 2016
A+ A- Підписатися

Парламент має прийняти новий якісний закон про амністію для учасників збройного конфлікту на сході України, аби виконати один із пунктів Мінських угод.

Про це заявив експерт Центру політико-правових реформ, Реанімаційного пакету реформ Микола Хавронюк у вівторок під час круглого столу “Окуповані території: захист прав людини і перспективи реінтеграції”.

Він називає прийнятий 16 вересня 2014 року законопроект “Про недопущення переслідування та покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей” недолугим.

“Я не знаю, чи писали його безпосередньо в Кремлі, чи взагалі писали юристи. Але застосувати його практично неможливо через юридичні нісенітниці у ньому”, – цитує Миколу Хавронюка кореспондент Центру інформації про права людини.

Експерт нагадує, що від кримінальної відповідальності можна звільняти лише на підставі чинного кримінального законодавства і так, як це визначено Кримінальним процесуальним кодексом.

“Законопроектом пропонується не переслідувати людей, які були задіяні в діяльності збройних формувань. Якщо говорити про те, що певні особи були учасниками збройних формувань, то це дійсно передбачено статтею 260 Кримінального кодексу (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань). А що таке “особи, задіяні в діяльності”, мені як юристу невідомо”, – зауважує Микола Хавронюк. 

Він так само пояснює, що правоохоронці не можуть притягати до відповідальності людей, які, як це сформульовано у законопроекті, “брали участь у діяльності самопроголошених органів Донецької та Луганської областях або протидіяли проведенню АТО”.

“Таких злочинів в законодавстві немає. Ми не можемо звільняти від кримінальної відповідальності за діяння, які не є злочинами”, – коментує експерт.

Він рекомендує створити робочу групу і написати новий законопроект. Новою законодавчою ініціативою необхідно внести зміни до кримінального, кримінального процесуального кодексів та кодексу про адмінправопорушення.

У такому документі, на його думку, має бути стаття про звільнення людей, які ще не постали перед судом, від кримінальної відповідальності за визначеними умовами.

“Перша умова – подання заяви до українських правоохоронних органів, що людина не вчиняла воєнні злочини, злочини проти людяності, вбивства, зґвалтування, катування, деякі інші діяння, передбачені Кримінальним кодексом (цей перелік злочинів треба ретельно обговорити під час розробки законопроекту), і друга – що ця людина, умовно кажучи, склала зброю. Про це має бути зазначено в одній статті Кодексу”, – пропонує експерт.

 Друга стаття законопроекту має стосуватися звільнення від покарання за аналогічних двох умов людей, які вже затримані на території України і постали перед судом.

Микола Хавронюк наголошує, що новий закон має бути написаний кваліфікованими юристами за участі військовослужбовців, волонтерів, які займались обміном полонених та правозахисників.

Як повідомляла 7 червня віце-спікерка Верховної Ради України Ірина Геращенко, у полоні підтримуваних Росією сепаратистів лишається 113 громадян України.

За даними українських правозахисників, після звільнення Надії Савченко, Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенкова в Росії продовжують утримуватись за ґратами щонайменше 29 українців. Із них 15 – кримські татари.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter