Українців з ID-паспортами не пускають в Білорусь – ЗМІ

Дата: 30 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

Українці, які користуються новими біометричними паспортами у вигляді ID-картки замість старих “книжкових” паспортів, не можуть перетнути кордон з Білоруссю чи повернутися назад в Україну.

Про це повідомляє білоруське видання “Вечірній Брест” з посиланням на начальника відділення прикордонного контролю “Мокрани” Сергія Бишика, пише Українська правда.

Видання нагадує, що такі паспорти введені в Україні з січня 2016 року, однак міждержавну угоду між Києвом і Мінськом про визнання їх для перетину кордону до сих пір не укладено.

“Колишній паперовий паспорт-книжка, будучи внутрішнім документом, дозволяє його власникові на підставі двосторонньої угоди про безвізовий режим між урядами Білорусі та України спокійно їздити туди-сюди. Між тим, згідно з угодою між двома державами, внутрішній український паспорт нового зразка не може розглядатися як документ для пропуску через кордон Республіки Білорусь”, – пише видання.

“Коли мова йде про в’їзд в нашу країну, то порядок простий. Ми пояснюємо, що за новим паспортом перетнути державний кордон не можна. Для цього потрібен або закордонний або внутрішній паспорт старого зразка. Найчастіше буває, що у людини, яка надала ID-карту, є і необхідні документи. Якщо ж їх немає, на жаль, доводиться розгортати людини додому”, – розповів Бишик.

Проблеми в українців виникають і при виїзді з Білорусі до себе додому, якщо виявляється, що, окрім карти, у громадянина України немає жодних документів. В такому випадку людину з супроводом направляють в українське консульство в Брест для отримання посвідчення на право повернення на батьківщину.

Видання зазначає, що така ситуація є адміністративним правопорушенням, проте пасажирів в перший раз не штрафують, а лише попереджають.

У свою чергу прес-секретар МЗС Білорусі Дмитро Мирончик заявив виданню, що Україна досі не ініціювала процедуру визнання даних нового паспорта в якості дійсного документа для перетину білоруського кордону.

Як відомо, 14 липня Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України” (проект 3224).

Цими змінами вводиться біометричний паспорт громадянина України.

Згідно з документом, оформлення паспортів буде здійснюватися з 14 років, скасовується штамп про шлюб.

Паспорт буде оформлятися на 4 роки особам, які не досягли 18 років, а всім іншим – на 10 років.

Для оформлення закордонного паспорта, дипломатичного, службового і низки інших документів використовуватимуться оцифровані відбитки пальців рук.

Паспорт буде містити текст українською та англійською мовами.

Водночас, експерт Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук вважає, що у нових ID-картах закладені проблеми для громадян.

також, за його словами, виникне проблема у плані користування. У паспорті не буде графічного нанесення інформації про місце проживання громадянина, що може викликати незручності у банках, лікарнях і загалом місцях, де від вас раніше цю інформацію вимагали. Тому законодавець пропонує паперову довідку до паспорта, з якою треба буде ходити. Тобто можна прогнозувати проблеми з постійними відсиланнями громадян за довідкою про місце проживання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter