Україна має повернутися на початкові позиції у питанні Конституції – екс-суддя Конституційного суду

Дата: 30 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

Колишній суддя Конституційного Суду Віктор Шишкін вважає, що запізно пом’якшувати норму Конституції про виключне право адвокатів представляти сторони в суді. Усі подібні зміни через закон будуть антиконституційними. 

Про це він заявив під час правозахисного клубу “Адвокатська монополія: турбота про якість чи шкідливий протекціонізм”. 

“Конституція вже зґвалтована. У нас 157 стаття Основного Закону забороняє будь-які зміни в умовах воєнного стану. Але суспільство взагалі проспало зґвалтування”, – цитує Віктора Шишкіна кореспондент Центру інформації про права людини

“Ми повинні ставити питання про те, що сталось нахабне зґвалтування Конституції і треба повернутися на початкові позиції. Політично треба об’єднати суспільство в боротьбі проти цього зґвалтування”, – вважає колишній суддя. 

Суддя дивується, що в суспільстві мало говорять, що в Конституцію заклали звуження прав людини. 

“До 22 статті Конституції можуть бути два підходи – позитивістський та філософський. Мене звинувачують у позитивістському підході, що я, мовляв, дослівно читаю норми Конституції. Ок, давайте перейдемо на філософський. Але вся філософія моїх опонентів зводилась до того, щоб забути про звуження прав людини. Але ж це тоді антифілософія виходить”, обурюється Віктор Шишкін.  

Відповідно до цієї 22 статті конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. А при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. 

“Але ж це просто. Якщо вчора людина мала право скористатись послугами не адвоката, а сьогодні їй показали дулю. То що це не звуження? Грались дітки в пісочниці з відерцем, прийшов старший, забрав відерце – пішов. Звузились права тих, хто грався з відерцем? У них що залишилось відерце? Ні! То чому ми про це не говоримо?”, додає він. 

Колишній суддя вважає, що в суспільстві мають бути озвучені імена “ґвалтівників Конституції”. 

“Як в парламенті називають імена депутатів, які протягують корупційні рішення, так і тут мають бути озвучені імена з команди Петра Порошенка – Олексій Філатов (заступник глави АП – ред.), Костянтин Красовський (керівник департаменту правової політики АП – ред.), та інша кіннота, яка засіла і пропонувала норму”, каже Віктор Шишкін.  

Нагадаємо, 30 вересня 2016 року в силу вступили конституційні зміни в частині правосуддя, за які Верховна Рада проголосувала у червні. Відповідно до цих змін, громадянин позбавляється права вибору захисника в будь-яких судових справах. Відбуватиметься це поетапно протягом трьох років – із 1 січня 2017, 2018 і 2019 років відповідно у Верховному суді, в апеляційних і в місцевих судах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter