Правова аналітикиня вказала на загрози, які містить для українців новий указ Путіна щодо отримання російського громадянства

Дата: 04 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Президент Росії Володимир Путін 4 січня підписав указ про “Про визначення окремих категорій іноземних громадян та осіб без громадянства, які мають право звернутися із заявою про прийом до громадянства Російської Федерації”: у ньому міститься низка нових загроз для українців.

На це звернула увагу правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк.

Ілюстративне фото. Джерело: Борис Корпусенко / “Вечірній Київ”

Цей указ, по суті, є упорядкуванням російської політики нав’язування громадянства РФ мешканцям окупованих територій України, сказала вона.

Більшість норм щодо спрощеної системи набуття російського громадянства громадянами України, які він містить, передбачалися іншими указами, які внаслідок ухвалення цього документа втратили силу.

Окрім тих, хто проживав у Криму та Севастополі та виїхали звідти до незаконного включення території до складу РФ, іншого розрізнення нинішній указ не проводить. Так, жителі окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей окремо не виділяються, уточнила правозахисниця.

Водночас Синюк звернула увагу на те, що в особливо вразливій ситуації опиняються діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та недієздатні особи, які є громадянами України або ж особами без громадянства, які постійно проживають на території України.

Згідно з попереднім указом, заяву щодо їх прийняття в громадянство РФ могли подати опікуни – громадяни РФ або так званих “Л/ДНР”, керівники організацій для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, освітніх, медичних організацій, чи організацій, що надають соціальні послуги, які знаходяться на території так званих “Л/ДНР”, окупованих територій Херсонської або Запорізької областей.

У новому указі формулювання інше – заяву має подати керівник “російської” організації.

“Відповідно, це відкриває можливість нав’язати російське громадянство будь-якій українській дитині-сироті, дитині, позбавленій батьківського піклування чи недієздатній особі, поміщеній у заклад на території РФ”, – пояснила правова аналітикиня.

На переконання Онисії Синюк, повноваження подавати таку заяву у керівників закладів на окупованих територіях України, скоріш за все, також залишаться, враховуючи, що РФ незаконно включила ці території до свого складу і вважає їх російськими, поширюючи на них своє правове поле.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Росії щонайменше 380 незаконно вивезених українських дітей передали під так звану “тимчасову опіку”, тобто усиновлення.

Нагадаємо, що депортацію українських дітей росіянами Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду кваліфікує як воєнний злочин. Однак, оскільки високопосадовці РФ створили систему депортації, паспортизації дітей, прилаштування їх у російські родини та перевиховання, це можна розглядати також як злочин геноциду щодо українського народу. Тому відкрите МКС провадження щодо депортації українських дітей до Росії необхідно перекваліфікувати.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter