Щонайменше 380 депортованих до Росії українських дітей передали під “тимчасову опіку”

Дата: 28 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії щонайменше 380 незаконно вивезених українських дітей передали під так звану “тимчасову опіку”, тобто усиновлення.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: АрміяInform

За його словами, процес усиновлення українських дітей у РФ розгорнутий максимально масштабно – українських дітей намагаються одразу помістити у російські сім’ї.

Після того, як росіяни побачили, як Україна документує воєнні злочини, скоєні РФ, то перестали юридично визнавати усиновлення депортованих дітей, оскільки це є одним із таких злочинів.

Процес верифікації депортованих українських дітей, як зазначає Лубінець, відбувається дуже складно. 

“Або напряму, або через посередництво якихось партнерів, міжнародних організацій – таку інформацію нам не надають взагалі. Тобто я жодного разу не отримав жодної інформації про жодну українську дитину з боку російської сторони, вони її нам ніколи не надають”, – пояснив він.

За інформацією Омбудсмана, щонайменше 380 українських дітей передали під так названу “тимчасову опіку”, тобто їх всиновили російські родини.

“Також є офіційно встановлений факт усиновлення у РФ української дитини – депутат Держдуми Миронов офіційно вдочерив українську дівчинку, а потім змінив її документи. Маргарита перетворилася на Марину, їй змінили й прізвище. Хоча це навіть не всиновлення, бо вони навіть свою процедуру порушили – просто переписали дитині свідоцтво про народження та визнали, що це нібито їхня дитина, що вона нібито завжди була їхньою”, – розповів уповноважений.

Він додав, що такі випадки – непоодинокі. Водночас багато українських дітей намагаються передати сигнал про те, що їх депортували до Росії, і що вони хочуть повернутися. 

Нагадаємо, що депортацію українських дітей росіянами Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду кваліфікує як воєнний злочин. Однак, оскільки високопосадовці РФ створили систему депортації, паспортизації дітей, прилаштування їх у російські родини та перевиховання, це можна розглядати також як злочин геноциду щодо українського народу. Тому відкрите МКС провадження щодо депортації українських дітей до Росії необхідно перекваліфікувати.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter