Вивезення дітей з України має ознаки геноциду: правозахисники представили подання до МКС

Дата: 27 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Депортацію українських дітей росіянами Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду кваліфікує як воєнний злочин.

Однак, оскільки високопосадовці РФ створили систему депортації, паспортизації дітей, прилаштування їх у російські родини та перевиховання, це можна розглядати також як злочин геноциду щодо українського народу.

Тому відкрите МКС провадження щодо депортації українських дітей до Росії необхідно перекваліфікувати.

Відповідне подання представила Харківська правозахисна група.

Діти з Харківської області їдуть автобусом до Краснодарського краю, 6 серпня 2022 року

У поданні Харківська правозахисна група вказує на потребу перекваліфікувати відкрите розслідування Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду зі статті 8 Римського статуту, де йдеться про воєнні злочини, на статтю 7 – геноцид.

Автор подання до Міжнародного кримінального суду, юрист Харківської правозахисної групи Микола Комаровський зазначив, що злочин, який вчиняє Росія щодо українських дітей, може бути кваліфікований і як воєнний злочин, і як геноцид, і як злочин проти людяності. Тому, зокрема, подання містить як фактологічні докази того, що нинішня депортація українських дітей є геноцидом, так і теоретичне обґрунтування цієї позиції.

“Ми розуміємо, що в Міжнародному кримінальному суді працюють найкращі юристи світу. Однак питання кваліфікації злочину геноциду залишається дискусійним”, – наголосив правник.

Комаровський зазначив, що цей російський злочин ще триває, однак точкою його відліку можна назвати ухвалення Володимиром Путіним закону про спрощену процедуру надання російського громадянства вивезеним українським дітям. 

У поданні серед іншого описано конкретні приклади злочинних дій російських високопосадовців. Зокрема, випадок Марії Львової-Бєлової та вивезеного з Маріуполя українського хлопця Пилипа, який нині живе в родині посадовиці. 

Комаровський підкреслив, що Львова-Бєлова – високопосадовиця, що постійно використовує медійні майданчики для пропаганди своєї діяльності. 

“Якщо така посадовиця всиновлює українську дитину, вона прагне, щоб інші люди копіювали її дії й також були залучені до цього процесу. Це є вагомим доказом вчинення геноциду”, – наголосив правник.

Автор подання також звертає окрему увагу на прилаштування депортованих дітей до російської системи освіти та запровадження її на окупованих територіях. Процес інтеграції українських дітей до російської освіти координує політичне керівництво РФ, йдеться в документі. 

Автор також наводить перелік посадових осіб РФ, що залучені до схеми вивезення дітей з окупованих територій України.

Окрім Путіна та Львової-Бєлової в поданні йдеться про Дениса Пушиліна та Леоніда Пасічника – призначених окупантами керівників незаконних збройних формувань “ДНР” та “ЛНР”, а також їхніх радників з прав дітей – Елеонору Федоренко та Юлію Назаренко відповідно.

Автор також зауважує, що до злочину причетні губернатор Московської області Андрій Воробйов та голова слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін.

Нагадаємо, правники міжнародної юридичної компанії Global Rights Compliance готують подання до МКС щодо знищення Росією української продовольчої системи. Експерти вважають, що Росія може використовувати голод як зброю, що прямо порушує міжнародне право.

Крім того, українські правозахисники та юристи з ініціативи “Трибунал для Путіна” підготували до Міжнародного кримінального суду подання щодо жорстокого позбавлення волі мешканців захоплених територій та щодо позасудових страт росіянами цивільних в окупації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter